снимка: (cc-by) Чавдар Златев, beroe.eu

Овона освободен,четирима предупредени

01.11.2012 г.

Петър Хубчев освободи от Берое Дюдоне Овона и постави последно предупреждение към Родолфо Шавиер Невес, Жоао Франциско де Салеш, Иван Горанов и Мирослав Енчев. Причината е непрофесионално отношение. Спортно-техническото ръководство реабилитира Тодор Христов, който бе отстранен от отбора в началото на октомври след бурна реакция към резерната скамейка по време на смяната му на мача с Монтана от първенството на "А" група. Новините бяха обявени на извънредна пресконференция днес. На нея освен Хубчев присъстваше и членът на Борда на Директорите на Берое Илко Русев. Представяме ви пълна стенограма.

ИЛКО РУСЕВ:
Вчера ръководството на Берое взе някои решения, които са свързани с резултатите и представянето на отбора в последно време. Ако трябва да бъда по-конкретен става въпрос за отношението към спортно-техническия процес на някои от футболистите на отбора. В тази връзка е редно да оповестим нашето решение. Поради непрофесионално и несериозно отношение към спортния процес освобождаваме футболиста Дюдоне Овона. По същите причини на четирима футболисти, чиито имена ще оповестя, налагаме наказания "последно предупреждение за освобождаване". На тези футболисти ще бъдат наложени и сериозни финансови санкции в зависимост от техните възнаграждения. Ще бъдат отделени в отделна група, ще тренират допълнително и от това ще зависи решението в бъдеще, което ще вземем за тяхното оставане в отбора. Това са футболистите Жоао де Салеш, Родолфо Невес, Иван Горанов и Мирослав Енчев. По преценка на г-н Хубчев в групата на основните футболисти се връща Тодор Христов. Освен тези мерки, които взимаме ви съобщавам, че премиите на отбора са спрени и това ще продължи докато видим някаква промяна в поведението и резултатите на футболистите. Това е което исках да кажа. Не влизам в конкретика за всеки един от футболистите.


ПЕТЪР ХУБЧЕВ:
При Овона специално са няколко нещата. Най-фрапиращия случай е че е недопустимо за един професионалист, за каквито се представяме, за три или четири месеца да не може да свали три килограма от теглото си. Дълго време нищо не се е случвало. Дълго време се е мислило, че това не е важното, но за мен тези неща са важни. Има и други неща. Например нарушаване на режим.

Г-н Русев каза четири имена, но според моите виждания са повече футболисти, които физически не са в най-добро състояние. След това има и други неща, които специално тримата човека - Иван Горанов и двамата бразилци за втори път не изпълняват. Мисля, че когато се каже нещо трябва да се слуша и изпълнява. На една от първите пресконференции казах, че дисциплината ще е едно от най-важните неща на които ще държа. По мое настояване и след като срещнах пълното разбиране на ръководството тези неща започват да се случват веднага. Аз около десетина дни повече говорех, наблюдавах, виждах нещата, но човек трябва да взима решенията по-бързо. Тук в детайли не ми се отпада, но за тримата футболисти това са смешни неща и не са допустими за един професионалист. Те ще тренират много повече самостоятелно, докато ние преценим, че поне физически наваксат. Това е едно от нещата, които всеки професионалист трябва да спазва - личните килограми, личния режим, личния начин на живот, храната, спането - за това би трябвало сам да се грижи футболиста. Пак казвам, че дълго време нищо не се е случвало. Били сме се успокоили тук - виждаш ли и пак така ще продължат нещата. И едва ли не образно казано мъртви души могат да продължат да се возят на комфорта на този кораб. Съзнавам, че с оглед на фазата, в която се намираме на първенството е много кратко за кратко време да променим физическото състояние на тези хора, но поне отношението трябва да го променим.

Аз настоявах за Тодор Христов. Той изпълни една програма, чисто бегова, която му беше направена от предишните треньори. Говорих с треньора, който ги тренира и аз настоявах пред ръководството да се върне. Разговарях сутринта с Тодор Христов. Той знае какво точно съм му казал - ако искате говорете с него и ще наблюдаваме поведението му от тук нататък.


ИЛКО РУСЕВ:
Това е основното, което каза г-н Хубчев - мъртви души в отбора не ни трябват, така че усилията и мерките, които взимаме са насочени в тази насока. Ако нещата се подобрят ще продължим с тези футболисти, ако не се разделяме. Гледаме напред, компромиси няма да правим. Всичко зависи от тях.

Естествено, че в договорите има клаузи. Това вече е наш проблем как ще го решим този въпрос. Ще ги решим.

Може и така да се каже, че това е изпитателен срок, но днес е първи ден. Нека видим как ще реагират тези футболисти - ще има ли някакво положително развитие. Но хора, които не са полезни и не могат да помогнат в момента на отбора - само мъчим отбора по този начин.


ПЕТЪР ХУБЧЕВ:
Ако може да допълня г-н Русев - важна е реакцията. Нека да изчакаме. Всичко може да продължи два месеца, може да продължи един месец, може да е до края на декември. Важна е реакцията на момчетата - да знаят какво правят и защо го правят. Най-важното за мен е дали искат да го правят. Грешки няма начин да не правим. Дори много грешки. Ние тук не говорим за чисто футболните качества и дисциплината на отбора. Ние говорим за отношението към тази професия и към клуба и към всичко. Ако някой, няма значение кой, имаме 26 футболиста в кадър - не е убеден, че тези условия, с които разполага тук са най-добрите в България или най-добрите за него, просто не трябва и един ден да бъде в този отбор.

Ще ви кажа съвсем честно. Вече го казах два пъти, но отново - дълго време не се е случвало нищо. Предишните треньори, ние и двамата [б.а. - Хубчев и Илко Русев] сме присъствали на тези разговори, защитаваха отбора до край. Те бяха против такива наказания, против всякакви наказания. Те бяха готови те да се подложат на наказания, за да не бъде закачан отбора. Това спокойствие като че ли приспа много от професионалистите. Те не вярваха, че нещо може да им се случи. Някои от тези момчета, не всички обаче, не отговориха на това внимание, което предишните треньори показаха към тях. Отношението им към работата не беше същото - те разчитаха, че имат сигурни договори в Берое, всичко е спокойно, защитават ги и така ще продължава.

Аз съм противник и на изразите, че има голямо напрежение. Да, има напрежение. Нима в централата няма напрежение, нима при вас няма напрежение. Футболът е професия, която се практикува на показ и то пред доста хора и без напрежение няма да стане.

Момчетата от Пирин го доказаха по безспорен начин в мача ни с тях това, което казах преди срещата - че в този край на България се раздават до последно. Аз бях толерантен 10 дни, момчетата мисля, че осъзнават за какво става въпрос. Виждаме отношението им в тренировките. За съжаление има и такива, които явно не осъзнават за какво става въпрос и това е резултата - тези решения тук. Нашата цел или поне моята цел е до края на първенството по всякакъв начин да провокираме това чувство.


ИЛКО РУСЕВ:
Не сме говорили за точкова граница. Знаете какво каза г-н Боев на предната пресконференция по въпроса цели. За съжаление резултатите не говорят в наша полза. За момента това, което показваме не отговаря на претенциите, които имаме и предявяваме. За това са и мерките, които взимаме и се надяваме, че ще има промяна и положително развитие на нещата. Още повече, че вие знаете, че има още 5-6 мача до края на полусезона. Ние друго не можем и да предприемем в момента.

Знаете, че има ново треньорско ръководство. Искахме да видим нещата и от друг поглед. Така че да ви кажа дали реакцията е закъсняла... Въпросът е че в момента сме убедени, че това са правилните мерки.


ПЕТЪР ХУБЧЕВ:
Не съм видял. По принцип много рядко преглеждам пресата. За мен е важно това, което разговарям с ръководството, а разговорите там са в съвсем друга посока. Ясно е че моят ангажимент е до декември. С пълното съзнание поех тази отговорност, че нито мога да направя нова подготовка на отбора, нито нови футболисти мога да купя, нито да променя кой знае какви неща. За трети или четвърти път пред вас от тази маса е, че това, което искахме да променим или искаме да променим с всички средства са дисциплината и по-професионалното отношение. Затова ми е минавало доста пъти през главата, че може и да има и бойкот. За такъв бойкот доста често се говори в България и това е немислимо да стане в отбори от други страни, но това е напълно възможно. Но пък от друга страна като слушам разсъжденията на хората, които се грижат за този отбор и обезпечават този отбор съм твърдо убеден, че това е пътя и дори да има такова нещо тези футболисти го правят против клуба, а не против треньора. Не мога да си представя, че два или три или четири мача ще загубиш, за да махнеш този треньор. След това ще дойде другия и ти трябва да продължиш да играеш за този клуб. Как става тази работа?


ИЛКО РУСЕВ:
Ще взема и аз отношение по този въпрос, защото той касае и ръководството. За мен е немислимо, че някой мисли за бойкот при положение, че подкрепяме изцяло г-н Хубчев, който е в момента и спортен директор. Всички решения, които са взимани са обсъждани предварително. Той е в течение с доста повече от нещата, освен това, което касаеше треньорския щаб. Той има пълната подкрепа и не виждам никаква логика едни футболисти да бойкотират треньор, който има пълната подкрепа на ръководителите в клуба. Плюс това в нещата, които правим искаме повече професионализъм. Не сме предприели никакви толкова крайни мерки, че някой да се чувства неспокоен от това, че искаме някой да си изпълнява съвестно задълженията. Единственото, което искаме е по-голям професионализъм. Всички ходите на мачовете. Виждате как някои футболисти не влагат всичко от това, което могат.

Ивко Ганчев беше 5 години помощник-треньор на Илиан Илиев. Нашето внимание беше един футболист легенда на Берое, изкарал доста години в клуба да получи шанс. И наистина един старозагорец да води Берое. Това беше нашето желание. Страшно съжаляваме, че се стигна до там да се разделим, но сами виждате, че резултатите са такива и трябваше да бъдат предприети някакви мерки.

Няма нито един футболист, който е привлечен през лятото в Берое, който да не е пожелан от треньорското ръководство. Няма нито един такъв. От както ние сме в клуба политиката относно това какви футболисти да бъдат привлечени се определя от треньорското ръководство. Това ви го казвам съвсем категорично, защото наистина някой път вървят спекулации.


ПЕТЪР ХУБЧЕВ:
Този въпрос се поставя на всяка пресконференция. Досега да сте чули друг отговор? Дали от мен, дали от ръководството, дали от някой от предишните треньори? Мисля, че не.

Аз бих искал да се върна обаче на въпроса за бойкота. Казахме, че е възможно, но ако трябва да бъда честен до ден днешен, сега идвам от тренировка, дори и на тази тренировка аз не съм усетил и 1% такова нещо. Аз и с отбора съм се разбрал, че каквото и да бъде... затова и така открито коментираме пред вас такива неща като бойкот, професионално отношение, не знам дали навсякъде се коментират такива неща... да няма скрито-покрито. Дори и само за секунда да се усъмним, че някой може да прави такова нещо или че го прави, бъдете сигурни, че ще се разговаря или поне ще се изкажат съмнения. До този момент смея да кажа, че няма. Ние говорим за отношения още веднъж, а не за чисто футболни качества. До този момент не съм усетил такова нещо. Но казвам, че е възможно.

Реакцията е точно това - да провокираме малко по-друго отношение в нашия клуб към тази професия. Аз мисля, че резултатите в школата за съвсем кратко време го показват. Имам предвид отношенията на треньорите към самия тренировъчен процес, на децата към тренировките - подгледнете резултатите на школата в последните месеци.

Аудиоматериал

Илко Русев и Петър Хубчев

Реклама