снимка: © Георги Димитров - Бруно, sportni.bg

Феновете готови за мача

04.05.2010 г.

В предаването "Гол линия" на Дарик радио днес гостуваха колегите ни Чавдар Златев и Желязко Динев, както и няколко фена на Берое, които пресъздадоха аудиокартинката преди мача за Купата. Трите хиляди билета, които бяха получени в Стара Загора са напълно разпродадени. Още 1500-2000 ще бъдат в продажба в Ловеч. Представяме ви мненията на феновете преди мача, както и статистика за четирите финала на Берое досега.

"Трудно ми е да го опиша честно казано. Аз съм бил на финалите 79-а и 80-а когато Берое ги загуби. Преживях и шампионския сезон 86-а. Мисля, че това е един паметен момент и честно казано много се вълнувам вътрешно, опитвам се да не го показвам по никакъв начин. 99 на 100 съм убеден в себе си, че трябва да победим в този мач, но докато не свърши мача не правя никакви коментари", каза в началото на включването си Чавдар Златев.

"79-ата година съм бил на 14 години, 80-а на 15-и. Бяха две поредни години. Мачът от Славия, който загубихме последния бях 15-годишен и си го спомням отлично. Паднахме 2-1, а Петко [Петков] вкара гол. Натиснахме да изравняваме и буквално в последната минута ни вкараха гол. Мачовете тогава се играеха в София и малшансът ни беше, че винаги играехме със софийски отбори. Такива бяха годините и да го коментираме то вече е в историята назад", сподели още той.

"Принципно за мен е много важно да спечелим купата. Стискаме палци и на Атлетико (Мадрид) да спечели Лига Европа, защото тогава Берое отива в четврти предварителен кръг на Лига Европа, което означава, че можем да се паднем срещу някой много сериозен отбор. Дай Боже да е германски или английски. Няма значение. Важното е да е силен отбор, което ще означава, че ще влязат много пари от телевизионни права в касата на Берое, което е много важно в този момент. Знаем, че отбора има определени финансови проблеми. Всички отбори в България имат такива проблеми. За мен е много важно да вземем купата, това е един вид удовлетворение за всички тези хора, които са били 40-50 години по стадионите, включително моя баща, който утре също има желание да идва на мача, а е на 77 години вече. Може би за тези хора ще бъде едно страхотно удовлетворение психологическо вътрешно, че този отбор освен шампион ще вземе и купата на България. Това в голяма степен ще привлече и доста нови фенове и дай Боже отбора да се запази в този вид, да влязат и постъпления в отбора в касата му под каквато и да е форма. Следващата година да запазим този отбор и с 3-4 попълнения да направим нещо запомнящо се", разказа още Чаво.

"Този мач за мен е такъв, че аз вътрешно отдавна исках да стигнем до финал, да стигнем до това стъпало, да вземем купата и да получа морално удовлетворение, че съм гледал Ювентус в Стара Загора, гледал съм Атлетик (Билбао), Хонвед (Будапеща), Фенербахче, Динамо (Киев). Няколко финала съм гледал, които сме загубили, плакъл съм пред телевизора или на стадиона съответно. Гледал съм два велики полуфинала с Марек и Академик (София), които докато съм жив няма да го забравя. Какво ще бъде сега в сърцето и душата ми си го знам само аз. Естествено искам да победим", каза още той.

И накрая призова: "Нека никой не се колебае. В крайна сметка работата никога не свършва, както се пее в една велика песен на Джани Торини преди около 30 години, а такива мачове се играят веднъж на 30 години."

По-младият му колега Желязко Динев обясни неговите емоции така: "За мен това е като някаква сбъдната мечта, аз не съм си и представял до скоро, че ще доживея такова нещо. Само съм чувал от баща ми и от по-възрастни приятели какво е било когато през 1986-а сме спечелили шампионската титла. Аз тогава съм бил на 20 дни буквално, нормално е да нямам никакви спомени. Това, което утре ще се случи се надявам да го помня цял живот. Надявам се да се завърнем с купа и да сме щастливи."

"Чавдар добре намеси темата с феновете, аз пък в момента се питам какво е в сърцата на тези футболисти и в сърцата на треньорите. Един Петъо Костадинов е играл два финала и двата ги е загубил. Останали са спомени. Може би това е за него единствения шанс в кариерата да спечели някаква купа. Стискам им палци на момчетата да са пределно мобилизирани и спокойни. Напрежение е ненужно. То може да изиграе лоша шега", каза още пресаташето на Берое.

"Всички на стадиона, да стискат палци на отбора", призова още той.

Един от феновете купуващи билети от фенмагазина сподели: "Ние сме 2 коли, 10 човека. Даже малко номер ще направим да освободим дъщерята от училище, ама си заслужава. Може да не види финал повече на Берое. Дано да има да гледа още, но... Решил съм да дойде да гледа. Всичките ми познати отиват. Даже кума ми мисля, че ще си дойде от Гърция, за да отиде на мач. Утре бием 3:0!"

Друг сподели: "Клубът трябва да запази увереността и духа, защото го имаме този дух. Това е важно. Аз ще пътувам сам с колата, защото имам и доста служебни ангажименти, но до колкото знам доста мои познати, които също отиват. От около 34 години гледам мачове, има емоции, това е..."

"Ще бягаме от училище за мача. Четох по новините, че може да намалят часовете...", казваха пък по-малки фенове на Берое.

9-годишно дете пък сподели: "Да, ще бъда на мача с баща ми. Отиваме с кола, ще има и други хора с нас. Бил съм на почти всички мачове от "А" група. Яко е да си бероец."

снимка: © Георги Димитров - Бруно, sportni.bg

Аудиоматериал

Чавдар Златев и Желязко Динев

Феновете

Финалите - статистика

Спартак (София) - Берое (Стара Загора) 3:2 сл. пр.
6 юни 1968 г., София, стадион "Васил Левски", 18 000 зрители
Спартак: Сп.Костадинов, М.Гайдарски, Д.Жечев, Хр.Миленков, Й.Харалампиев, Ст.Китов, С.Николов (74' - Ив.Ранков), Ив.Стоянов, М.Гьонин, Г.Цветков, В.Митков
Берое: Т.Кръстев, П.Бароков, Хр.Тодоров, З.Вълчев, Г.Дачев, Ж.Коев,
М.Бончев, Б.Киров, П.Жеков (56' - М.Михайлов), П.Петков, Г.Белчев
съдия: Тодор Бечиров /Пловдив/
голмайстори: 1:0 М.Гьонин 5', 2:0 В.Митков 34', 2:1 М.Бончев 43',
2:2 М.Бончев 71', 3:2 В.Митков 120'


ЦСКА (София) - Берое (Стара Загора) 2:1
3 юни 1973 г., София, стадион "Васил Левски", 18 000 зрители
ЦСКА: Ст.Йорданов, Ив.Зафиров, Б.Колев, Б.Гаганелов, К.Станков, Д.Пенев, Цв.Атанасов, Асп.Никодимов, П.Жеков, Г.Денев, Пл.Янков (71' - Б.Средков)
Берое: Т.Кръстев, Н.Кордов, Хр.Тодоров, Б.Тасев, Ст.Иванов, Ж.Желев, Б.Киров, Евг.Янчовски, П.Петков, Д.Димитров, Г.Белчев
съдия: Петър Николов /София/, помощници: Г.Русев и Ал.Щерев
голмайстори: 0:1 Д.Димитров 12', 1:1 Г.Денев 18', 2:1 П.Жеков 21'


Левски-Спартак (София) - Берое (Стара Загора) 4:1
23 май 1979 г., София, стадион "Васил Левски", 40 000 зрители
Левски-Спартак (София(: Т.Лафчис, Пл.Николов, Ив.Тишански, Ст.Аладжов, Н.Грънчаров, Т.Барзов, В.Войнов (46' - Ант.Милков), Бр.Кочев, Р.Гочев,
П.Панов (70' - Вл.Николчев), Кр.Борисов
Берое: Т.Кръстев (64' - К.Костов), Хр.Белчев, Т.Минчев, Г.Георгиев,
К.Кашеров, Г.Стоянов, Т.Петров, Пл.Липенски, П.Петков, Ст.Младенов (64' - М.Николов), М.Топузаков
съдия: Николай Кадетов /СССР/
голмайстори: 0:1 Г.Стоянов 29', 1:1 П.Панов 30', 2:1 Р.Гочев 47',
3:1 П.Панов 60', 4:1 П.Панов 68'


Славия (София) - Берое (Стара Загора) 3:1
13 май 1980 г., София, стадион "Васил Левски", 30 000 зрители
Славия: Гугалов, Ив.Чакъров, Ив.Хайдарлиев, М.Евтимов, Ив.Илиев, Г.Дерменджиев, Ат.Александров, Ил.Алиев (75' - Ил.Величков), Андр.Желязков, Б.Малинов (90' - Г.Минчев), Ч.Цветков
Берое: К.Костов, Ил.Илиев, П.Тенев, Г.Георгиев (46' - Т.Тенев), К.Кашеров, Г.Стоянов, Т.Петров, Т.Минчев, П.Петков, Т.Танев, Пл.Липенски
съдия: Никола Дудин /София/
голмайстори: 1:0 Андр.Желязков 3'(д), 2:0 Андр.Желязков 44',
2:1 П.Петков 85', 3:1 Ч.Цветков 90'

Благодарност

Екипът на Beroe Online благодари на Румен Славов за предоставената статистика от финалите и напомня на всички колеги, че при използването на информация цитирането на източник е задължително.

Реклама