снимка: © Георги Димитров - Бруно, sportni.bg

Банев: "Феновете са нещастници"

06.11.2007 г.

"Нещастници" и "жалки същества" нарече собственикът на Берое в сянка Николай Банев феновете на Берое в интервю, което даде за телевизия "Стара Загора". Продължаващият да твърди, че офшорката "Трифън дивелъпмънт С.А.", която е собственик на Берое от ноември 2006 г. няма нищо общо с него и АКБ Форес бизнесмен обясни, че ако бъде поканен ще откупи (от себе си) акциите на Берое на търг, който т.н. "компания за рискови инвестиции" била оповестила. В същото време общинският съветник от ГЕРБ Недялко Недялков, който преди време също като Банев се провали на поста президент на Берое, обясни, че щял да говори с феновете за конфликта им с Банев и щял да е посредник между управата на клуба и местната власт. Футболистите на Берое пък изразиха в декларация, че прекратяват тренировките си и няма да се явят за мача във Варна.

"Няма да пътуваме за Варна, ако до петък собственикът на Берое, който и да е той, не дойде при нас и обяви плановете си за бъдещето на отбора и да се разплати с играчите за изминалите четири месеца", се казва в кратко изявление до медиите на футболистите на Берое. Информацията пред репортера на Дарик радио в Стара Загора е потвърдил и Слави Жеков. Както е известно футболистите подадоха молби за разтрогване на договорите си пред арбитражната комисия още през месец октомври, а от няколко кръга са практически и без треньор. Не функционира и администрацията.

Както е известно досегашният кмет на града Евгений Желев не бе избран за трети мандат от старозагорци и загуби с 490 гласа от опонента си Светлин Танчев на неделния балотаж, а гражданската листа на коалицията на партиите "Общински съвет за Стара Загора" и Либерална инициатива за демократично европейско развитие (ЛИДЕР) събра едва 2564 гласа (4,5%) за общински съвет, което им донесе скромната бройка от 3 места. Липсата на доверие у старозагорци и ясните индикации, че Николай Банев има намерение да се завърне в клуба накара хората от ЛИДЕР да преустановят с незабавен ефект безвъзмездното си финансиране на Берое. Само дни преди изборите човек от партията обяви за Beroe Online уверен в успеха на досегашния кмет, че е почти сигурно, че ще успеят да закупят акциите на клуба. Както е известно шеф на партия ЛИДЕР е Кънчо Филипов, който е и директор в "Брикел", а собственикът на завода Христо Ковачки е считан за реалният лидер на ЛИДЕР. Ковачки бе проявил апетити към Берое в края на август. След избора на проф. Светлин Танчев обаче Банев е решил да "пробва късмета си" в общинския съвет и при новият кмет и се надява да се завърне в Берое. В интервю за телевизия "Стара Загора" Банев дори намекна, че ще се върне ако вземе базата и публиката го приеме. В същото време той си позволи пак да обижда феновете на Берое, от които се надява на "прошка". Надеждата на Банев е обаче ситуацията, в която е клубът в момента да проработи в негова полза и в крайна сметка да постави клуба в безизходица и да се завърне на бял кон в последния момент. Затова почти със сигурност в неделя Берое ще загуби служебно гостуването си във Варна.

"Няма никакъв смисъл да даваме още пари на тима", каза Митко Динев, който се бе наел с организацията на финансирането на Берое след напускането на Банев и който до последно вярваше, че Банев ще склони да им продаде отбора. "Той няма такова намерение. Търсихме срещи с него, съпругата му обеща да ни съдейства, а след това спря да вдига телефона си", допълни Динев. Дни преди това Динев бе клеветен, че е задигнал почти 2000 лв. от Берое от фирма собственост на областният координатор на ГЕРБ в Стара Загора и вече общински съветник Недялко Недялков. Beroe Online писа и за това.

Още миналата седмица медиите разкриха връзката между местните структури на партия ГЕРБ и Николай Банев. Според публикация в topsport.bg в дните преди първи тур съпругата му Евгения Банева е била в града не само, за да подкрепи учителските протести, а и за да подкрепи морално и финансово кампанията на ГЕРБ за общински съветници и кмет, която в крайна сметка се оказа печелившата за Стара Загора. В замяна на това Банев е поискал базата в града, която е на апетитно място в подножието на парк Аязмото. Близките отношения на Банев с неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не са от вчера. През 2005 г. Борисов венча Николай за Евгения в Софияленд. Индикации, че топлата връзка се е подновила имаше и на днешната първа пресконференция след изборите на новоизбрания кмет Светлин Танчев, на която присъства и общинския съветник Недялко Недялков, а също и членове на останалите формации подкрепили Танчев за втория тур, които очакват да бъдат "възнаградени" подобаващо с ключови постове в общината за това. На пресконференцията Недялков, който бе президент на Берое във "В" група и се прочу когато мутри бяха готови да го линчуват, обяви, че ще се срещне с ръководството и феновете на футболния клуб. "Ще се опитам да разбера какви са проблемите на спортните фенове с Николай Банев и ще се опитам да бъда посредник между ръководството на клуба и новия управленски екип на Общината", заяви Недялков. От ГЕРБ отрекоха да имат договорка с Банев за базите, но не дадоха категоричен отговор дали поддържат контакт с него.

Банев от своя страна отрече, че е говорил с ГЕРБ. Единствено Beroe Online ви предлага пълна стенограма на интервю на имащият се за меценат прогонен от феновете собственик на Берое дадено за ТВ Стара Загора:

- Как ще коментирате информациите в медиите, че имате намерение отново да се върнете в Берое и да инвестирате в клуба?
- Ако трябва да бъда точен през годините, в които бях в Стара Загора тези пари, които действително са 10 милиона, не бяха инвестиции, а бяха спонсорство, тъй като липсата на какъвто и да е диалог с местната власт и невъзможността да бъдат направени инвестиции в материално-техническата база водеха единствено и само до харчене на пари точно по спонсорски начала.
- От тук нататък след смяната на кметската управа има ли вариант Вие да се върнете в отбора? Беше зададен този въпрос и към новия кмет днес и той спомена, че все още не са водени преговори с вас...
- Искам да кажа следното нещо: ако обществеността на Стара Загора, но това трябва да добие публичност, пожелае АКБ Форес да се върне в Стара Загора, аз ще направя всичко възможно. Искам да отворя една скоба: Акциите действително са притежание на дружество за рискови инвестиции, което няма нищо общо със структурите на АКБ Форес. Не знам дали вече е публично оповестено, но още тази седмица те имаха намерение да обявят търг за продажба на акциите на Берое. Може би вече и публично са го оповестили и трябва да проверя. За да се явя аз на този търг и да откупя акциите на Берое трябва да имам две неща: ясно заявената воля на обществеността на Стара Загора, че иска да се развие футбола в този край; и ясната воля на властта, че без решение на проблема с материално-техническата база, без пряко участие на общинската власт в платформата Берое и без пряко участие на сериозния бизнес в платформата Берое, аз няма да се върна в Стара Загора. Нямам и какво да правя. Смятам, че похарчих достатъчно пари, а смятам, че похарчих и достатъчно нерви с една група жалки същества, които отгоре на това узурпираха и термина фен и които отгоре на това изгониха и публиката в Стара Загора, защото сега можем добре да видим. По времето на АКБ Форес бяхме в първата тройка, една година бяхме на първо място по посещаемост в страната. Спомняте ли си? А сега сме на последно. В някаква степен обществеността на Стара Загора дава своя вот какво иска да се случва на стадиона и какво не иска да се случва. Лично за мен обаче предната власт толерираше бездействието на полицията, бездействието на органите на реда, които трябваше да спазват законите и всички онези, които псуват, които използват нецензурни изрази да си носят отговорността, да бъдат глобявани, да не бъдат допускани до мачове. Те не искаха това да се случва и изгониха културните фенове. А така наречените фенове, които узурпираха стадиона в Стара Загора и си помислиха, че той е техен в момента какво ще направят ако няма инвеститор. Знаете отлично че Берое го няма. Берое приключва и то още след седмица-две.
- Това значи, че вие няма да търсите контакт със Светлин Танчев, а евентуално ако бъдете поканен от новата власт ще помислите?
- Аз изрично казах, че на стадиона в тази ситуация, която беше няма да стъпя и както виждате го направих. Ако някой смята, че някой може да ме уплаши жестоко се лъже. Аз съм в най-смътните години на прехода достатъчно дълго време. Още по-малко една група нещастници. С никого не съм търсил контакт, обратното - ако някой потърси контакт с мен - единствено и само на масата на преговорите за платформата Берое - с участие на местната власт, със сядане на масата на преговорите. Иначе мен не ме търсете за никаква друга кауза.

Аудиоматериали

Безкрайни Баневизми

В старозагорския фолклор от месец насам се появи нова дума: баневизми. С нея привърженици на Берое описват дела, които са привични за бизнесмена роден в Любимец. Те включват непрестанно писане на смс-и, говорене на едно, а вършене на друго, откровени лъжи и неплащане на заплати на служители във фирми месеци наред.

Всъщност баневизмите в града на липите, поетите и правите улици нямат край от доста време насам. Само преди дни читател на Beroe Online информира екипа на сайта за sms-и с нецензурно съдържание, получени от номера на Николай Банев. След като привърженика го е попитал кога се връща в Берое oтговорът e бил: "Ако така наречените фенове ми целунат задника."

И в даденото интервю за ТВ Стара Загора днес, и в други свои изявления пред медиите Банев се оплаква именно от подобно отношение, а в същото време самият той не знае как да се държи. Дори пред медиите той си позволява "да пада до нивото" на циниците като използва квалификации от типа "жалки същества" и "нещастници". Припомняме, че през 2005 г. той си позволи да нарича феновете "примати" и "хомо еректус" като изявленията му бяха запечатани от медиите и излъчени в национален ефир. В същото време Банев продължава да се прави на моралист призовава за наказания за "провинилите" се.

Посещаемост

В интервюто си за местната медиа Банев обявава и, че Берое е на последно място по посещаемост. Според неофициалната класация за бройката зрители, публикувана от сайта Bulgarian Football Latest след Берое обаче са отборите на Mарек, Славия и Локомотив Пд, а средната посещаемост на срещите на клуба е 1225 зрители. През сезон 2004/05, който съвпадна със завръщането на Берое в "А" група средната бройка бе 4660 и Берое се нареди на второ място, а не на първо както твърди Банев, тъй като изпълнителният директор Красимир Георгиев отказа безплатен вход за последния мач, който да бъде жест за привържениците на Берое и в последната си среща ЦСКА събра с 2000 души повече от Берое и зае първото място. Година по-късно Берое не финишира в топ 3, както твърди Банев, а зае шесто място със средна посещаемост 3185. Редно е да се отбележи също, че данните за средната посещаемост на отборите в "А" група са приблизителни,
поради техническа невъзможност да се преброи реалния брой зрители и в
този смисъл не претендират за абсолютна точност. Вмного свои изявления Банев обаче е заявявал, че продадените билети са много по-малко от тези, които съобщават медиите и на които той се уповава сега. Последното му такова бе изявление бе декларацията подписана от него в началото на сезона за състоянието на българския футбол и Берое.

Реклама