снимка: Beroe Online

Недялков иска да посланичи

07.11.2007 г.

Общинският съветник и областен координатор на партия ГЕРБ Недялко Недялков се появи на тренировката на Берое днес и обяви, че като представител на бъдещата местна власт иска да разбере проблемите им. Недялков обеща да направи всичко възможно, за да подсигури финансирането на мача във Варна, а след това да бъде и посланик между футболисти, фенове и ръководство в лицето на президента Банев. Впечатление направи, че политикът, който е бивш президент на Берое, говори изключително много за базата на клуба и недвусмислено намекна, че са готови да дадат стадиона и прилежащите му терени за стопанисване на собственика на клуба. Недялков нападна и няколко пъти бизнесмените от ЛИДЕР.

Както е известно Митко Динев, който се нае с организацията на финансирането на бизнеса, но след изборите и малката подкрепа и загубата на досегашния кмет, както и индикациите, че Николай Банев има намерение да се завърне прекрати финансовата подкрепа на клуба. Нови разкрития от днес показаха обаче, че въпреки обявените намерения и декларацията на футболистите от вчера за лагер в петък срещу събота вчера е бил запазен хотел "Бриз 2" във Варна, който е собственост на Холдинг Загора, чийто съакционер е именно Динев. Информацията за това е от служители в хотела.

Преди събирането на футболистите на Берое днес за тренировка при тях се появиха общинските съветници Недялко Недялков (ГЕРБ), Михаил Михайлов (Атака) и Тихомир Томов (Атака). Те проведоха около едночасов разговор с играчите с цел да разберат проблемите им. Ето как обясни появата си Недялков:

- Какви са причините за Вашето идване тук?
Колегата Тихомир Томов ми каза, че има проблеми с отбора и аз искам да проуча каква е обстановката, какви са проблемите, за да можем да направим така, че следващата среща да бъде проведена.
- Това означава ли, че новата местна власт ще се наеме да финансира?
- Не можем да кажем нищо преди да влезем в общинския съвет. Аз искам като спортен човек и който повече от 25 години се занимава с футбол да видя какво става, тъй като преди и по време на кампанията аз в редица интервюта и в редица писания по вестниците казах, че това, което се случва никак не е добро за футбола в частност и въобще за спорта, което става да се яхне спорта с предизборни цели и аз мисля, че това нещо се получи за жалост и сега искам като човек, който се занимава и професионално с футбола да видя къде са причините. Аз искам да направя една среща с футболистите, след това със фенклуба и да разберем каква е истината. Щото аз 6 месеца се занимавам с изборите за европарламента, а след това и с тези избори и малко съм се откъснал.
- Ще търсите ли среща със собственика на клуба ако той все още е Николай Банев?
- Аз първо искам среща с футболистите да видим какво им е говорено, какво им е обещавано, какъв е точно проблема и след това с феновете. Искам да видя дали има някаква нишка по която можем да тръгнем да посредничим като дипломати между тези спорещи страни.
- Водили ли сте разговори с г-н Банев?
- С Банев не съм водил никакви разговори. Когато беше пресаташето Караиванов тогава съм водил разговори и съм споделял своите размисли, че не може да се отделя за един спорт такова внимание и тука като погледнем нагоре всичко лъскаво, а като погледнем тука зад нас - трагично. Независимо какви са отношенията между собствениците и общината според мен общината трябва да създава условия да се развива спорта и да се стопанисват базите, а тука както виждате тея бази не се стопанисват. Аз като общински съветник...
- Нека говорим в по-краткосрочни цели. Берое може да пропусне следващия мач. Каква е Вашата позиция?
- Моята цел е точно това... да не се пропуска мач. След това имаме 3 мача да водим разговори, за да можем да го решим проблема. Аз за това съм дошъл. Да видим ако трябва някакви средства ще търся възможност от бизнеса. Ако трябва ще потърся и ще проведа разговори с Банев ако мога да му намеря телефона и мисля, че ще намеря може би и Злати Генчев, ще проведа един разговор да видя какъв е и неговия проблем, какъв е проблема на феновете, какъв е проблема на футболистите и в края на краищата ако има възможност да правим спойката.
- Да разбираме, че все пак ще съберете пари да изпратите Берое на мача.
- Аз съм напълно убеден, че Берое ще играе в тази среща и мачът ще се проведе. Как ще финансираме нещата... аз не искам да казвам като предишните бизнесмени: "ние поемаме издръжка и така нататък." Значи аз искам да решим проблема кардинално. Така на парче няма да стане. Аз съм споделял и преди какво се случи и с Кеби и сега какво се случва с Банев. Даже на излизане мога да ви кажа какви конкретни действия ще предприемем, защото аз пак казвам, че съм човек от спорта.

След срещата Недялков се включи в предаването "Спортен калейдоскоп" на радио Стара Загора, в което обясни резултатите от срещата си с футболистите. Ето какво сподели той:

- Какво се получи от разговора ви с футболистите и какво предстои от тук натам?
- Днес получихме информация, че отбора не иска да тренира и да се яви на срещата във Варна. Разбрахме от разговора, който проведохме, че тази премия, която е обещана от бизнесмените от партия ЛИДЕР за мача с Беласица не е изплатена и затова ние проведохме един разговор за проблемите, които съществуват в клуба и решихме проблема така, че те да се явят на срещата в събота. Излязоха на тренировка. Казахме им, че ще намерим средствата за това, което са обещали като пари за премии, ще им осигурим транспорта и лагера, който се полага преди срещата. И следващата седмица когато влезем в общинския съвет ще поставим въпроса за обсъждане в общинския съвет, така че общината да добие количество от акции, които могат да блокират една своеволна продажба на клуба и да осигурят едно по-добро бъдеще на клуба.
- Имате ли някаква яснота как стоят нещата с акциите на Берое и връзка с Николай Банев?
- След разговори с футболистите проведох разговор с г-н Банев. Той иска обществеността в Стара Загора и общинската администрация да се ангажира с проблемите на футболния клуб и по-точно стопанисването на терените и това обществеността в Стара Загора да има необходимото отношение към съответните инвеститори. Ние първата цел, която трябва да изпълним е отбора да се яви в събота на тази среща и следващата седмица вече ще продължим разговорите и да разберем какво става със собствеността, с акциите и дали е възможно бизнесмени от Стара Загора да закупят част от акциите, както и участието на общината и какви са точно исканията на Банев. Ние разбрахме какви са исканията на футболистите, тази вечер се надяваме да разберем какви са исканията на феновете и ще разберем какви са исканията на Банев, за да можем да бъдем ние посредници на този процес. Както знаете акционерното дружество е собственост на Банев и на АКБ Форес, а пък той след това е прехвърлял акциите вече е отделен въпрос, но в крайна сметка това е едно търговско дружество, в което собственика може да се разпорежда със собствеността. Берое е една емблема за Стара Загора и ние много държим този проблем да бъде решен колкото се може по-скоро, както беше решен предизборно от бизнесмените, които помагаха на Берое, но ние искаме този проблем да бъде решен в едно по-дълго време.
- Доста хора се интересуват ако бъде решен този проблем остава ли с голям процент акции г-н Банев или те ще бъдат закупени в по-голямата си част от акционери от Стара Загора и бизнесмени?
- Това е търговски разговор, който когато се срещнем с г-н Банев ще уточняваме тези параметри и дали въобще той е склонен да прехвърли тези акции или част от тях на общината. Ние първо трябва да намерим един подход, който да удовлетвори страните, защото в живота трябва като има грешка, да има и прошка. Трябва да има един консенсус, за да може да се реши този проблем. С обидени, със заплахи и с други неща това няма да стане. В края на краищата този отбор е лицето на Стара Загора и ние трябва всички инвеститори и фенове да допринесем така, че този проблем да бъде изгладен.
- Споменахте за среща с фенове. Къде и кога ще се проведе тя?
- Очаквам след 17:30 да се срещна първо с няколко човека от ръководството и тогава вече ако се наложи да се направи среща с повече хора ние сме готови да дискутираме нещата, но ние в нашата предизборна програма казахме, че проблема със спортните терени трябва да се реши не само за ФК Берое, но и за всички спортни терени, площадки за всички спортни клубове трябва да бъдат решени така че да се използват ефективно и с необходимото стопанско отношение.
- Накрая оптимист ли сте за бъдещето на Берое?
- Мисля, че има начини да се реши този проблем и мисля, че в този промеждутък от време от три седмици, когато има прекъсване заради националния отбор този въпрос бихме могли да го решим.

Аудиоматериали

Недялко Недялков (преди срещата):

Недялко Недялков (след срещата):

Николай Демирев:

Ваня Дзаферович:

Препродажба

Адвокатското дружество "Руневски, Павлов, Александрова и партньори", в рамките на предоставените му пълномощия, е натоварено от "ТРИФЪН ДИВЕЛЪПМЪНТ С.А." АД (TRIFFYN DEVELOPMENT S.A.) да изготви продажната документация за прехвърляне на притежаваните от фирмата акции от капитала на "Професионален футболен клуб Берое" АД от град Стара Загора.

Това е съобщил за БТА адвокат Филип Рачев като пълномощник на "Руневски, Павлов, Александрова и партньори". Конкретните правила за продажбата ще бъдат публикувани в близките дни, непосредствено след изработването им.

Николай Демирев

Администраторът на тима, който временно изпълнява длъжността старши-треньор на отбора също говори пред медиите преди тренировката. Ето какво каза той:

- След като отборът преустановява тренировки какво ще си говорите с момчетата?
- По принцип футболистите решиха вчера да спрат тренировки. Ние се събираме 2 часа, 2 и половина по принцип е тренировката по график. Имам уверение на някои хора от новата власт, че ще дойдат тук да говорят с моментната. Ще видим какво ще стане по-нататък.
- Някакви ангажименти към мача със Спартак поеха ли те?
- Не. Сега ги чакам да дойдат да видим какво ще кажат, защото Берое трябва да го има винаги, няма значение кой ще е кмет и кой не. Берое ще си го има.
- Г-н Банев говорил ли е с Вас? Има ли индикации, че той се връща в клуба?
- Не. На този етап няма и предполагам, че няма да се върне.
- А кога за последно Вие говорихте с него и какво Ви каза той?
- Последно в понеделник. Каза, че ще дойде да види момчетата, но после се обади и каза, че има някакви ангажименти и ще дойде по-късно.
- Това означава, че на този етап г-н Банев е собственик на този отбор. Дали чрез офшорно дружество, дали по друг начин...
- Не мога да Ви кажа. И аз не знам кой е собственик на този отбор. Аз знам за някаква панамска фирма, но не мога да Ви кажа.
- В понеделник той все пак Ви се обади?
- Да.

Ваня Дзаферович

Капитанът на отбора Ваня Дзаферович говори преди тренировката и преди пристигането на бизнесмените:

- Спирате ли тренировки?
- Вчера решихме да пуснем декларация, защото не знаем. Нямаме никаква информация какво ще стане с отбора. Преди изборите бизнесмените даваха пари за премии и други неща, но сега вече те спряха и ние не знаем... И Банев президента го няма. Чакам сега някой да се обади на момчетата, да дойде да каже какво става.
- До този момент Банев търсил ли е някой от отбора?
- Мен не ме е търсил. Не знам за другите, но мисля, че не е търсил никой. Нямам никакви вести. Така решихме. Ще видим сега какво ще правим.
- Колко време няма да тренирате?
- Надяваме се нещата да се оправят до мача, но сега ще видим вътре какво става. Много е трудно положението. Не знам какво да правим. В крайна сметка ние ще си избираем мача, но не може да се играе без нито един лев. Това го няма никъде. Аз не мога да кажа на момчетата да играят някъде другаде, та да не може да пътуваме или да пътуваме в деня на мача до Варна, до където се пътува 4 часа. Това е ненормална работа.

В крайна сметка футболистите излязоха за тренировка.

Реклама