снимка: © Желязко Динев, в-к Новината

Берое поиска помощ от града

17.09.2009 г.

Днес на ст. "Берое" се проведе пресконференция на ръководството, акционерите и треньора на Берое. Пред медиите присъстваха ген. Йордан Димитров - председател на Надзорния съвет, Дамян Георгиев - председател на Управителния съвет на Берое и председател на Управителния съвет на СНЦ Берое - ветерани, Илиан Илиев - старши-треньор на Берое. В залата бяха още - изпълнителният директор Геньо Петров, спортно-техническият директор Петко Петков, както и председателят на УС на СНЦ Национален фенклуб Берое - Иван Желев. Разяснена бе финансовата ситуация в клуба, както и бе обяснено, че акциите на клуба в момента на 100% се притежават от СНЦ Берое - ветерани и СНЦ Национален фенклуб Берое. Призована бе обществеността в Стара Загора да спаси отбора си. Представяме ви пълна стенограма на думите.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ - Председател на НС на Берое:
Искам да внесем яснота върху всичко, което се случва в последните месеци в Берое, за да няма от тук чух това, от другаде друго, четвърто и пето. Няма да се връщам назад - след завършване на първенството и започване на новото и целите, които бяха поставени. Всички виждате, че те бяха постигнати, виждате и моментното състояние на отбора, всички се възхищаваме от това, което се показва. Основият проблем, който стой пред ръководството на Берое и спортно-техническото ръководство е относно финансирането на отбора. В понеделник, без да влизам в подробности за причините, акциите на Брикел ЕАД бяха прехвърлени на фенклуба и на клуба на ветераните. От този момент те като акционери в дружеството започнаха да търсят начините за финансирането на отбора, заедно с мен.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Коментирахме с тях, че ситуацията е доста трудна. Сега разговаряхме и с футболистите, на които обяснихме как стоят нещата. Брикел прехвърли акциите, но остава да финансира с част от издръжката на отбора. От тук нататък започваме усилена работа, срещи, преговори, за да осигурим нормалното съществуване и финансиране на отбора. Очакваме Митко Динев да се прибере от чужбина, за да седнем и от него и да настъпи една яснота. Искам да стане ясно на всички - Брикел е напред с 300 000 лв. финансиране. Има забавяне на финансирането от старозагорските бизнесмени. Условието, което поставих пред кмета, областния управител и бизнеса, след като го съгласувах с ръководството на холдинга - докато старозагорските бизнесмени не си изчистят финансовите задължения в рамките на сумата, която имат да дават, ние финансови средства няма да даваме. Това, което правехме е да отпускаме пари за премии и част от заплати и текущи разходи.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Какво е финансово задължение към отбора? В пространството се дискутира, че не са взимани заплати за 3-4 месеца и премии. Състоянието е следното - предстои изплащане на малко повече от половин заплата за юли месец и от 15-о до 30-о число на този месец изплащане на заплатата за месец август. Премии са изплатени за всички мачове от започване на първенството в "А" група. Имаме една част от премията за влизане в "А" група, която не е изплатена. Това са финансовите задължения към отбора.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ - Председател на УС на Берое и Председател на УС на СНЦ Берое - ветерани:
За съжаление на мен ми се налага през година-две да давам такива пресконференции. Миналата година разбира се състоянието беше много по-зле и успяхме да спасим отбора благодарение на старозагорския бизнес и Брикел. В онзи тежък момент, в който всички футболисти бяха разтрогнали договорите си Берое беше изпаднала организация, целият град се надигна и с помощта на Брикел успяхме да спасим отбора, който в момента е в добро състояние и никой няма да отрече, че имаме отбор. Така или иначе финансово-икономическата криза явно повлия на бизнеса, в това число на местния и вероятно на Брикел, което налага и забавянето на тези суми, които ген. Димитров спомена. Тези проблеми ги има почти във всички клубове, някъде са и по-задълбочени. Чест прави на ръководството на Брикел, че в понеделник ни уведомиха, че връщат акциите така както са ги придобили на клуба на ветераните и фенклуба на Берое - откъдето ги бяха взели. Ние претенции към този акционер не можем да имаме и нямаме. В една тежка ситуация те влязоха в Берое, до момента са били изцяло коректни и допреди месец и половина - два отборът беше в цветущо финансово състояние, за което вие знаете.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Така или иначе ситуацията налага от понеделник следобяд, вечерта ние да предприемаме действие като за революция. Дойде време да се вдигне отново целия град и да се помогне кой с каквото може, за да се спаси отбора. В понеделник пред мен, предполагам и пред Иван Желев и УС на Националния фенклуб, беше голяма дилема. Тогава разбрахме за това. Имахме два варианта - да се примирим с положението или да се наеме всеки кой с каквото може и с възможностите, които има да се помага на клуба, за да го оставим в положението от момента. Решихме да изберем второто, защото ако бяхме избрали първото след 20 дни щяхме да съжаляваме. Надявам се и съм убеден, че всички в този град щяха да реагират по този начин. Искам да заявя, че никой акции на ПФК Берое не иска. Не се чувстваме като собственици на клуба в смисъла, в който се приема. Ние бяхме принудени от ситуацията да приемем тези акции и да се нагърбим с ген. Йордан Димитров, който е председател на Надзорния съвет в момента и с възможностите, които имаме да продължим, за да осигурим финансирането на отбора. За два дни от разговорите, които водим смятам, че можем да се справим със ситуацията. Това, което казахме на футболистите долу е че трябва да ни дадат малко време, защото за два дни не можем да направим чудеса и да успеем да възобновим финансирането на отбора. Помолихме ги да ни помогнат в тази ситуация, защото отборът играе добре и ако продължи така ще ни е по-лесно да намерим пари.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Брикел остават да финансират клуба в една по-малка част от тази, която беше до момента. Това е положението и моят апел е Стара Загора да се надигне и да спаси отбора. Няма друг вариант. Досега имаше хиляди приказки - ама кой, къде, досега защо този, защо онзи. В момента дойде време разделно, в който вариантите са два - или забравяме всичко и въпросът е приключен и една от легендите на града заминава или просто се обединяваме без значение кой какъв е - ГЕРБ, БСП, СДС, не знам какъв... трябва да се обединим и да спасим емблемата на града. Задачата е много тежка, но това е положението.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
В момента обмисляме варианти - водим разговори с основните рекламодатели и спонсори, които бяха досега. Някои от тях ще продължат да водят отбора, някои от тях тепърва ще се върнат от чужбина. За два дни не е възможно да се проведат всички разговори. Затова искахме отсрочка от футболистите, от спортно-техническото ръководство и треньорското да ни дадат малко време - седмица, две, три... За да можем да се стабилизираме в отношенията си и да възстановим финансирането на отбора.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Вариантът общински футболен клуб влиза изцяло в нашите сметки, но това е един разговор, който трябва да се води тепърва. Водени са досега 2-3 разговора с проф. Танчев. За да стане отбора общински това е в компетентността на общинския съвет. Проф. Танчев еднолично не може да реши този въпрос. Другия въпрос е колко от бюджета на клуба може да покрие общината. Вероятно някаква част от акциите ще бъдат прехвърлени на общинския съвет, за да отдели част от бюджета на футболния клуб. Каква е тази част и възможна ли е тепърва предстои да се разговаря. Тепърва предстоят разговори с много сериозни инвеститори в Марица-Изток и местни, които се надявам да откликнат на тази наша молба, тъй като в момента правим едно общо дело, никой няма бизнес интереси или някакви специални, за да стои на тази маса. Всичко е въпрос на разговори и доверие, за да се продължи финансирането на клуба. На фона на финансовата и икономическата криза аз съм оптимист.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Въпрос на предстоящи разговори е дали Брикел ще вземе отново акции. Нека се изчистят задълженията, да се изчистят и другите проблеми и тогава може да се коментира.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
За да няма спекулации искам да кажа, че аз не съм си подавал оставката, продължавам да работя. Новите акционери с насрочването на общото събрание ще вземат решението. Аз не съм си подал оставката, продължавам да работя за Берое. Със същото желание и ентусиазъм продължавам да работя за Берое и каквото мога да помогна. Преди малко споделих с г-н Георгиев и с Иван Желев, че от преговорите, които аз съм водил с бизнесмени има подписани договори. Същото продължаваме да правим със суми от 2, 3, 5 и 20 хиляди лева. Същото се прави и от общината - кмета също води разговори за финансиране. Трудно е докато определен бизнесмен вземе решението да финансира. Един казва - аз искам изцяло да взема финансирането, друг казва - да, ама трябва някой да го няма в клуба и т.н. Затова ние с г-н Георгиев искаме да седнем и всеки бизнесмен да каже дали ще финансира ако го няма човека Х в ръководството на Берое. Тогава вече ще се вземе решението кой и защо ще се освободи. Аз съм оптимист с бизнесмените, с които съм разговарял и това, което подписахме в София и тук което сме се срещали и съм разговарял аз съм оптимист, че ще се намери правилния път и решение пред ПФК Берое. Мисля, че няма да изпаднем в тази ситуация отпреди година и половина и ще се намери решение на проблема. След като го има желанието във всички да го направим, аз мисля, че с общите усилия и с помощта и на вас медиите и на фенклуба... ако трябва ще стигнем и до синдикални организации да помагат. Нека не забравяме разговорите, които сме водили с областен управител, с клуба на работодателя, имаше уговорка да проведем разговор и с Ротари клуб. Исках да разберете истинското състояние.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Общото събрание на акционерите вероятно ще се проведе сряда или четвъртък следващата седмица Тръгна една спекулация, че Надзорния и Управителния съвет са освободени. Има идея те да бъдат премахнати като структура. Целта е да се създаде съвет на директорите от тричленка - много малък съвет на директорите, в който да не влизат спонсори, рекламодатели и хората, които дават пари с една единствена цел - да няма конфликт на интереси и да се знае кой, къде и защо. От там нататък всичко може да стане - има няколко варианта на финансиране на футболен клуб. Част от това е разбира се бизнесмени, които участват с финансиране да си купят акции, но тези акции ще бъдат определена цена, която струва издръжката на клуба в процентно състояние и тази издръжка трябва да бъде гарантирана в годините, защото най-лесно е да си купя 10 акции и да дам 10 000 лв. и след три месеца да кажа - толкова. Брикел постъпиха коректно и си върнаха акциите, но ако ги раздадем на 50 човека и те се изпокарат и не ги върнат какво ще стане? Берое не е завод за болтове та да си прехвърляме акциите и да търсим бизнес интереси. Възможно е всичко но в определени мерки, определен размер и ангажименти. Естествено, че предвиждаме да се емитират акции и всеки един, който иска да си купи. Колко ще е цената и каква е сме го говорили още преди година. Определено е възможно и сигурно ще стане. Дали общината ще поеме част от акциите и дали е възможно или невъзможно финансиране или част от него е въпрос на разговори. Може би определен национален бизнесмен ще поиска акциите и те ще му бъдат дадени безвъзмездно, но срещу ангажименти за финансиране на Берое. Дай Боже да се появят.


ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
В Брикел бяха 50%. Ако старозагорския бизнес си беше изпълнил финансовото задължение сега нямаше да говорим за тези финансови въпроси, а за спортно-техническата част и само треньора щеше да е тук. Направете една равносметка и ще видите 300 000 лв., че щяха да стигнат за изплащане на заплатите и това, което е задължението. Оставаха финансови средства и занапред.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Аз искам да поставя по друг начин нещата. Старозагорския бизнес все пак дава и даваше до момента пари. По някакъв начин има забавяне. Кое стана и как... това са неща, които са приключили. От тук нататък да гледаме бъдещето, това е по-важното. Така мисля аз. Възможно е да става дума за личностни проблеми.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Да, възможно е, но не е от нашите неща.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Ако старозагорския бизнес даде 300 000 лв. това не означава, че Брикел започва пак да дава 50% от издръжката. Няма такова нещо. Има различни проблеми. Част от това е че спря финансирането на Стара Загора. Има и други проблеми, но в крайна сметка се стигна до тук. Не искам да коментирам кой е дал и кой взел. Всеки който е дал и 1 лев за Берое е достоен за уважение. Нека не коментираме кой, защо и как е дал и защо е спрял и дали ще продължи да дава. Може да има хора, които да продължат да дават при други условия. Нека излязат и да кажат, че искат строга финансова система и ще дават пари. И това го има. Той трябва да знае къде отиват парите - дали отиват за детско-юношеската школа или за друго. Това, което можем да направим в момента е да забравим всичко, което е било.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Имало е обаче досега и строга финансова дисциплина. Да не излезе, че не е имало. Всяка стотинка се знае къде е отивала. Тук е изпълнителния директор и спортно-техническия директор и те го знаят. Нищо не е отишло безцелно или наляво или надясно. Трябва да ви кажа и друго - сравнение с другите клубове, това, което договорихме със спортно-техническото ръководство и договорянето на заплатите с футболистите надали го има в друг клуб. Ние сме по средно ниво на заплащане. Нито са големи заплатите, нито има траншове, нито се дават пари на ръка... Тези неща са изчистени. С вътрешния правилник е документирано колко са премиите и санкциите. Всичко това го има и създадения ред трябва да продължи и с проблема, който стои пред нас.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Да, водени се разговори с София.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
За да изпреваря въпроса, който сигурно ще се зададе след малко - ние имаме пълно доверие на треньорското и спортно-техническото ръководство! Нека няма спекулации.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Има всякакви варианти за спонсори стига те да се появят. Ние правим в момента каквото е по възможностите ни, за да финансираме клуба. Не искам да разкривам подробности кой е изпълнил задълженията си от местните бизнесмени и кой не и няма да го кажа.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Аз също. Има си отговорник на групата на старозагорските бизнесмени - г-н Динев. Обърнете се към него като се прибере утре.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Причините за плащането и неплащането от старозагорските бизнесмени са най-различни, но всеки дал и 1 лев е достоен за уважение. Нали се сещате, че тези пари, които са отделили вместо да си купят една хубава кола са ги дали на Берое и не са получили никакви дивиденти, даже акции нямат. Получили са една реклама, не знам колко им помага това - Дай Боже да им помага, но това е достойно за уважение. Нека не коментираме кой е дал и кой не и кой е виновен за ситуацията. Всеки ден има яснота и през 15 минути се сменят нещата.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Правихме с г-н Йордан Димитров една среща с кмета, а той всяка седмица се среща с него поотделно. Правили сме среща и с областния управител и има някакви надежди, но трябва да се оформят в писмен вид и да се дискутират отново, включително при новата ситуация. Знаете, че върви едно мнение - сега той Ковачки, Брикел, този-онзи... Няма такова нещо - Брикел бяха собственици на акциите до понеделник, сега има смяна на ситуацията, т.е. има перспектива за такъв разговор. Аз тайно се надявам общинския съвет и кмета Танчев да откликнат на тази наша молба и според възможностите, които имат, защото има и невъзможни неща да помогнат по някакъв начин. Има и много дребни неща, които могат да помогнат, а те са доста - с базата, евентуално с ремонт на входната система, не ремонт, а поставяне на пропускателен режим, възможност както беше преди да ползваме общинския автобус, възможност да не плащаме на част от работниците, а те да са към общината. Разбирате, че имаме работници, които поддържат общинска спортна база, за което им плащаме. Това са дребни неща, но ги няма. Не говоря само за пряко финансиране - дай хиляди левове, та харчете там. Общината в момента няма акции. Имаше по времето на Станислав Танев и следващия собственик. В момента не разполага с дял от клуба. За да има акции общината трябва да има решение да ги поемат. Те като ги поемат, поемат и ангажимент. В тази връзка пък трябва да се прави и самия бюджет на клуба, защото те вероятно ще искат да знаят примерния бюджет на клуба с приходи и разходи, за да се види и да се вкара в бюджета на общината. Това вероятно е възможно от новата финансова година. Не че е невъзможно сега да стане, но по-реалистичния вариант е този. Аз лично не съм разговарял с г-н Танчев, но знам, че националния фенклуб на Берое е водил такъв и той е запознат.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Аз следобед имам пак среща с проф. Танчев като свърши общинската сесия, но по принцип е запознат с проблемите и не стои безучастно. Футболистите не може да се каже, че са свикнали, защото досега са нямали проблем.

ДАМЯН ГЕОРГИЕВ:
Логото Брикел остава на фланелките. Те имат договор за реклама с ПФК Берое, който ще се изпълни. Футболистите, с което могат да ни помогнат е с това отбора да стои мъжки, както беше до момента.

ИЛИАН ИЛИЕВ - старши-треньор на Берое:
През тези 5 мача футболистите достатъчно ясно показаха своето отношение към тези проблеми. Като излязоха на терена ги игнорираха. Не че не е имало питания кога и какво, но от нас не е тръгнало нищо. Приемаха го търпеливо. Искаха тази седмица да има някаква среща с някой от ръководството, за да се каже какво се прави, тъй като е по-неприятно да нямаш яснота за в бъдеще, отколкото да са закъснели една или две заплати или други неща. За тях беше по-важно да научат, че нещо се прави. Обеща се вътрешно до 2-3 седмици да бъдат решени проблемите. Това беше важно, а не да кажем, че ще се намерят от някъде пари, да се даде още един аванс и да се чака. Не е приятно да се води отбор в такава ситуация, но това донякъде сплотява отбора. Неприятен ще е мача със Своге, дано не се отразят тези неща и дано разберат наистина, че се прави нещо, а предполагам, че това ще стане като прочетат отзивите в пресата. Конкретно за мача от понеделник се опитваме да втълпим, че този мач ще е много по-различен от предните тъй като с отборите, които играхме може да се направи малка крачка назад, която направихме с Черно море и ЦСКА, но важното е да осъзнаят че с този отбор също се дават три точки, имат промяна в ръководството, победиха за първи път и ще дойдат. Дано не се повтарят мачове от "Б" група, при които ние сме фаворити и трябва теоретично да го докажат на терена. По първата тема, която се говореше - неприятно ще е това, което направихме всичко заедно преди година и осем месеца - спомняте си дойдохме и почнахме от нищо, нямахме 7-8 футболиста. За година и 7-8 месеца успяхме да минем от всякъде, да върнем доброто име на Берое и ще е неприятно пак да се повтарят тези неща, защото ако се стигне пак до онази ситуация ще стане много трудно вдигането отново. Ще направим всичко възможно с момчетата да победим. Контузени няма.

ГЕН. ЙОРДАН ДИМИТРОВ:
Цената на билетите остава същата. Ще бъде по 3 лв.

снимка: © Желязко Динев, в-к Новината

Аудиоматериал

Аудиозапис от пресконференцията

Видеоматериал

За да гледате ви е нужен Flash.

Реклама