снимка: © Мено Олгерс

Появиха се нови заинтересовани

17.11.2007 г.

Проблемите на Берое се задълбочават. След като собственикът на клуба се скри зад офшорна компания и продължава да не поема отговорността за случващото се в клуба, нито желае да го продаде, Beroe Online научи, че ФИФА ще насрочи в близките 2 седмици за гледане от комисията по разрешаване на спорове делото на бившият футболист на клуба Бруно Фернандеш. За да не получи Берое забрана за картотекиране на играчи за два трансферни прозореца Фернандеш и агентът му Георги Градев са изпратили официален факс с предложение за решаване на проблема. Междувременно пък според слухове е града собственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов иска да закупи Берое от Николай Банев.

В свой факс до комисията за разрешаване на спорове, за който официално е информиран Българския футболен съюз, който от своя страна трябва да е пренасочил искането до ПФК Берое АД агенция "Градев спортс" обяснява следното:

"Бих желал да направя предложение за миролюбиво решение по случая Бруно Фернандес срещу Берое в рамките на кратък период от време. Бях информиран неофициално, че новото ръководство на обвиняемият клуб евентуално се би съгласил на извънсъдебно решение.

Ако обвиняемият клуб компенсира клиентът ми със сумата от 15 000 евро най-късно до 23 ноември 2007 г., той би приел да оттегли искането си на предстоящото заседание. В такъв случай няма да бъдат подвигнати повече обвинения срещу обвиняемият клуб.

Надявам се да бъда информиран за това кога случаят ще бъде разгледан за решение от комисията за разрешаване на спорове.

Благодаря ви за записването на горепосоченото предложение и за официалното информиране на обвиняемият клуб при първа възможност", се казва в официалният факс на мениджърската агенция към световната футболна централа, изратен на 14 ноември 2007 г.

До почти сигурно решение в полза на футболиста в делото се стигна след като месеци наред от световната футболна централа ФИФА очакваха от Берое подробности по казуса, но тогавашния изпълнителен директор Красимир Георгиев напълно игнорира всякакви съобщения по повода. Припомняме, че в края на април 2006 г. Фернандес заведе иск в световната централа за сумата от 12 000 лв. Заради нехайство на адвоката му Петър Величков обаче многократно делото бе забавено. През април 2007 г. Георги Градев пое случая и обясни, че претенциите на играча са както за неизплатени заплати, така и за неизплатени суми по допълнителни анекси за премии. "Не е платен дори наема на играча и той е трябвало да го плаща сам, въпреки че в договора му е записано, че тези разходи се поемат от клуба. Не са изплатени и бонусите записани в договора след определен брой изиграни срещи с фланелката на Берое", обясни Градев. Той запозна и читателите на Beroe Online с възможните решения на казуса ако се стигне до решаване от комисията по разрешаване на спорове: "Това, което направиха от клуба е прецедент и е нарушаване на процедурните правила на ФИФА. Сега заседанието ще бъде на база единствено документите подадени от Бруно Фернандес и изходът е предначертан. Според правилниците наказанията, които очакват Берое са: 1) Финансова компенсация за играча между 16 000 до 21 000 евро и 2) спортно наказание за Берое да не картотекира нови футболисти за 2 трансферни прозореца (т. 17.4. от правилника на ФИФА), което дори Берое да плати, няма да бъде отменено."

Beroe Online припомня, че клубът вече е осъждан от този орган на световната асоциация. На 7 април 2006 г. ФИФА постанови Берое да изплати сумата от 4 381.50 лв и 9180 щатски долара в срок от 30 дни след оповестяването на решението на Дино Езе. Берое дори обжалва решението пред спортния арбитражен съд, но в края на юли същата година решението беше потвърдено. Берое погаси дълга си едва в последния възможен момент. Последният срок за реакция поставен от страна на световната централа към Берое бе 31 август. До тази дата в централата на световната футболна асоциация в Цюрих не бе получен никакъв отговор. Поради тази причина ФИФА преустанови кореспонденцията с ПФК Берое и предаде делото за разглеждане към комисията за разрешаване на спорове. Очаква се делото да бъде гледано на 23 или 30 ноември.

Както е известно обаче Берое няма никакво действащо ръководство, а спортно-техническите и административните дела в клуба се движат ден за ден от администраторът на тима, който изпълнява и ролята на старши-треньор. Очакваше се през изминалата седмица Николай Банев, който продаде клуба на себе си още през 2006 г. да се появи в Стара Загора и да обясни на футболистите какви са му намеренията. Преди седмица бизнесмените от партиите ЛИДЕР и Общински съвет за Стара Загора обявиха официално подозренията си, че Банев цели единствено и само ликвидацията на Берое и затова не желае да преговаря с тях за продажба на тима. След смяната на местната власт на изминалите избори Банев си прави илюзиите, че може да бъде приет отново от обществеността в Стара Загора.

Междувременно в Града на липите, поетите и правите улици се заговори, че собственикът на фирма Градус 1, Стара Загора Иван Ангелов е проявил желание да закупи клуба. Поисканата от Банев сума обаче била около 8 млн. лв. Както е известно други кандидати за закупуване на отбора бяха Христо Ковачки и Митко Динев, но след дългото протакване и нежелание да се говори с тях от страна на Банев те загубиха надежда да придобият акциите на клуба.

"Градус 1" АД е най-големият производител на месо в България. Фирмата е създадена от Иван Ангелов и брат му Лука, но не с пари наготово. "През 1992 г. се върнахме от Либия, където бяхме 7 години със съпругата ми и с брат ми. Аз и Лука работехме в ТЕЦ, а Ваня преподаваше в училище в Бенгази", разказва Иван Ангелов в интервю за сайта на ТПП. Работили са по 14-15 часа на ден. "Успяхме да спестим прилични пари и с божията помощ всеки ден от парите правим повече пари, така е и до днес", споделя той.

Днес двамата братя са собствениците на няколко птицекомбината в България. Дружеството е най-големият производители на месо в България и най-големият износител на зърно (слънчоглед, царевица, пшеница и др.) Иван Ангелов е роден през 1955 г., а Лука – през 1962 г. в Панагюрище. И двамата са семейни и имат по три деца. Наследниците на Иван Ангелов са синът му Ангел, на 25 г., който е завършил в Нотингам и в момента учи магистратура. 19-годишната Павлина е студентка в София, а 7-годишната Йоана тръгна тази есен на училище в Стара Загора. Лука Ангелов живее в родния си град с двете си дъщери Мариела и Диана, със сина си Станислав и със съпругата си Неди.

През април 2007 г. Иван Ангелов спечели чрез търг на Община Стара Загора празното място до старозагорската Автогара и плати посочената в тайното наддаване сума от 11 111 111 лв. за него. Планирано е там да бъде построен мол.

В интервю за телевизия "Стара Загора" администраторът на тима Николай Демирев потвърди, че и той е чувал за интереса на бизнесмените от фирма "Градус" към Берое, както и исканата сума от 8 млн. евро. Демирев каза също: "В последно време имаше индикации, че Банев има намерение да се върне в Стара Загора. Знам със сигурност обаче, че е доста обиден на феновете в Стара Загора. Последната информация, която имам от Банев е че във вторник трябваше да е в Стара Загора, да се види с хората от местната власт, но поради задръствания по прохода Шипка не е могъл да дойде."

Демирев си противоречеше с футболистите на тима. Той обясни, че футболистите имат желание Банев да се върне. "Футболистите нямат нищо против Банев да се върне. Трябва да бъде един пътясно и точно казано: да, връщам се в отбора, поемам си стартите задължения, както ги е изпълнявал преди да си тръгне, или да се каже другото: има купувач, продавам отбора." Коренно различно обаче бе мнението на капитана на тима Ваня Дзаферович, който каза, че няма да приеме и стотинка от Банев ако той се върне (вж. карето).

Демирев категорично обори думите на Банев, че към Берое няма интерес. "Знам, че има интереси към отбора, но това са преговори на много високо ниво. Има президент и нови собственици. Ние не можем да вземем отношение каква да е цената. Единствено Банев може да каже. Чух и аз цифрата от 8 млн. В интерес на истината Банев е дал тези пари за 5-те години от както е в отбора. Колко е настоящата цена не бих се ангажирал да преценям." Администраторът на тима сподели още, че има не един и двама бизнесмени, които могат да издържат Берое и че не са един или двама.

Стана ясно, че срещата с Видима-Раковски е под въпрос след като бизнесмените от партиите ЛИДЕР и Общински съвет за Стара Загора оттеглиха финансовата си подкрепа, след като месеци наред Банев не пожела да преговаря с тях за продажбата на отбора.

Връзки по темата

» Иван Ангелов: "Хубаво е, че пред българския бизнес вече няма бариери"
» Братя Ангелови: С Божията помощ всеки ден от парите правим пари
» Факсът на "Градев спортс" до ФИФА

Аудиоматериал

Аудиозапис от предаването "Супер фен" на ТВ Стара Загора, в което гост беше Николай Демирев:

Ваня Дзаферович

Капитанът на Берое Ваня Дзаферович също даде интервю за телевизия "Стара Загора".

- Ваня, какво е настроението в отбора? Вижда се, че вече няма почти никаква надежда...
- Няма. Всички са ядосани. Никой няма настроение да тренира. Вече си загубихме нервите. Този нашия президент... Не знам. Такъв човек няма никъде. Само в България може да се случи такова нещо. Единия ден казва идва, на другия - няма, не мога, има нещо на Шипка. Прибира се, отива в чужбина. Не се обажда на никой. Няма такова нещо... Четири месеца без заплати сме. Не знам как ще изкараме докрая.
- Все пак вярвате ли, че ако Банев се върне ще ви изплати всички пари и отбора ще тръгне?
- Не мога сега да говоря от името на всички, но аз няма да искам да взема от него нито една заплата. Ако го осъдя на арбитражна комисия, тогава ще ги взема. Иначе не искам нищо от него.
- Това значи ли, че повечето футболисти не искат Банев да се върне и ако това стане ще разтрогнат на арбитража?
- Да. Сега мога да говоря за себе си, че 100% ще разтрогна договора си.
- Имаш ли оферти от други отбори и в България ли искаш да играеш или евентуално в чужбина?
- Имам. Обадиха се някои отбори, но не искам да говоря сега докато не стане ясно дали ще мога да разтрогна договора си. Ако това стане има отбори. От България са.
- Ще изиграете ли до край есенния дял на шампионата?
- Нищо не се знае. Не знам дали ще намерят пари за следващия мач, може и да не се играе, макар че вярвам, че ще се намерят пари. Не вярвам обаче да има пари за премии. Ще играем без пари. Ако някой иска може да си тръгне. Никой няма да го упрекне.
- От новата власт не ви ли потърсиха? Обещаха, че са готови да помогнат...
- Не. Те казаха, че само за мача със Спартак (Варна) ще осигурят парите и лагера, а за другите мачове искат да говорят с Банев и че няма да дават повече пари. Така казаха.

Герасим Заков

Пред камерите на ТВ Стара Загора мнение даде и Герасим Заков.

- Геро, какво е настроението в отбора? Продължава да е неизвестно бъдещето в тима.
- Тренираме и играем мачове. Изобщо не знаем дали ще има мачове. В пълна безизвестност сме и не знам как намираме сили да работим. Много е трудно. Дано да се намерят средства за тези три мача, които остават, за да се платят разходите за съдии и полиция и да можем да завършим първеснтвото. Ситуацията е меко казано абсурдна. Не вярвах, че отбор от "А" група може да изпадне в такава ситуация.
- Лично вие футболистите вярвате ли, че Банев ще се върне и че ще изплати всички задължения към футболистите?
- Четири месеца бяхме на косъм дали да участваме в първенството. Аз лично не вярвам. Това е много време. Накрая остават три мача. Сега чувам, че мача с Видима също е под въпрос, защото няма средства. Много е трудно и мисля, че от Нова година този отбор няма да има бъдеще. Както вървят нещата.
- Предполагам всички футболисти ще разтрогнат на арбитража договорите си. Ти имаш ли предложение от други отбори?
- Не, засега искам да завърша първенството. Нека то свърши и да не мислим за други работи. Нормално е всеки да подаде молба. Виждате каква е ситуацията. Ако решиш да останещ тук... Даже вече няма кой да пере дрехите след тренировка. Отбора е оставен на произвола. Не знам дали идват да поддържат терена. Няма за какво да се стои тук. И да имаш желание оставаш на улицата. Трудно е.

Творчество

Абсурдната ситуация в Берое и още по0безумните изказвания на собственикът на тима Николай Банев, който се скри зад регистрираната в Панама офшорка "Трифън дивелъпмънт" провокираха и народното творчество. След като феновете на Берое измислиха цяла нова песен във "възхвала" на Банев, преди дни във форума на Берое привърженик на тима публикува микс с изказванията на местния бизнес, Банев и бившият изпълнителен директор Красимир Георгиев. Beroe Online предоставя оригиналния запис:

Реклама