снимка: Beroe Online

Демирев: "Панамски работи!"

22.11.2007 г.

В цяла кръгла маса за проблемите на Берое се превърна днешната пресконференция на футболистите на Берое. На срещата играчите категорично обявиха намерението си да не играят съботния мач ако Банев не се върне и не поеме издръжката на Берое или не продаде отбора на друг човек. Стана ясно, че чуждестранен инвеститор иска да поеме клуба, но се интересува от точната сума на дълговете, която до месец септември възлизаше на 2,65 млн., които ще бъдат в повече от обявените от банев 3 млн. за мажоритарния пакет акции. След пресконференцията Злати Генчев, който с думите си издаде, че Трифън дивелъпмънт се владее от АКБ Форес, се срещна с играчите и им обяви намерението Банев да се върне и да финансира отбора отново. Решението бе посрещнато на нож от феновете на тима, които категорично обявиха, че Банев няма място в Стара Загора.

Ваня Дзаферович: "Ние, футболистите, решихме в понеделник да спрем тренировки до сряда, защото не знаем какво е положението. Вече 4 месеца тренираме и играем без заплати. Не се плащат и наемите ни. Не знаем какво да правим. Искаме някой да дойде и да каже какво става. Искаме информация, защото мача няма да се играе при това положение. Надяваме се нещата да се изяснят и този мач да се играе, защото той е много важен. Не се случва често отбор от "А" група да не излезе за свой мач. Дори и миналата година отбор като Черноморец Бургас (София) изигра всичките си мачове. Много лошо би било. Стара Загора е голям град и не заслужава това нещо."

Герасим Заков: "На ръба сме да изпаднем от професионалния футбол. Трябва да се предприемат много бързи действия. Работим всеки мач на парче. Ако някой дойде, разговаря с нас и играем. Така няма как да стигнем далеч. Остават три мача и ако не се вземе някакво кардинално решение мисля, че директно изпадаме от професионалния футбол. С добра воля на футболистите и някои хора, които досега поемаха някакви ангажименти към нас изиграхме мачовете до този момент. Тренировъчния процес обаче не е този на един професионален клуб. Наемаме автобуси. През паузата в шампионата имаше възможност за контролни срещи. Ние не изиграхме нито една контрола. Всяка седмица спираме и пак започваме с тренировките. Просто подготовката ни не е на ниво. И все пак постигнахме някакви резултати, но за в бъдеще трябва да се вземе някакво решение за този отбор. Трябва бързи действия от хората, от които зависи това нещо."

Демирев: "Аз искам да добавя само, че Берое (Стара Загора) не е само мъжкия отбор. Има и детско-юношеска школа, която от седмица почти не функционира. Всички отбори правят гостувания с доброто желание и подаяния на определени хора. Направили сме толкова борчове по тези автобусни превози, че не знам г-н Брънеков как се оправя. Неявяването на два мача на детско-юношеската школа, също влияе на мъжкия отбор. Може да се отнемат точки и от представителния отбор, ако юношите не се явят на мач. На този етап бих казал, че Берое не функционира. Играем и тренираме на добра воля и обичта към Берое. Не може футболистите да страдат заради отношенията на феновете и г-н Банев. Какво са виновни тези момчета за това, че има някакви дрязги в този град. Все пак те са професионалисти. Дошли са тук да си изкарват парите. Специално пък Ваня е дошъл от чужбина. Поставяме ги в ситуация, в която не е нормално. Те са най-потърпевшите от цялата работа - футболистите и детско-юношеската школа където имаме 250 деца. Знам, че г-н Банев продава отбора за 3 млн. лв. Добре нека някой да стане, да дойде и да каже - искам да купя отбора за 3 млн. лв. Някой да е дошъл досега да каже такова нещо?"

В този момент привърженик на отбора стана и попита: "А Банев къде е?" и получи отговор: "Не знам къде е! Тука си е, в София си е." Ядосан привърженика обясни: "Какво продава? Нищо! Неговата цел е само една и тя е ликвидацията на отбора. Какво тези момчета? Те досега много играха. Показаха с мъжество, че обичат Берое и този град, а той се подиграва с цялата общественост на Стара Загора. Този човек няма място в града. Не само в града, но и в България. Той е чисто и просто един неизлечим бацил. Той унищожи футбола в Стара Загора. Тези момчета да се чудят къде да ядат по-евтино. Колко пъти го продава този отбор? То не бяха 10 млн., то не бяха 5, 3... Време е прокуратурата в Стара Загора да се намеси. В отбора има много протежета на Берое, които са негови."

"Кажете кои са тези протежета? То никой не остана в клуба на работа. Кои са тези протежета? В клуба работят Румен Брънеков и аз в момента, които работим на добра воля", попита администраторът Демирев и получи светкавичния отговор: "Румен Брънеков не е от тези." Демирев обаче сам намери отговора на това, което се опитваше да му каже привърженика с думите: "Значи оставам аз тогава?! Така излиза! Няма други. Имаме помощен персонал - един лекар, един домакин и един масажист."

"Това е чудо, че стигнахме до тук където сме сега. Ако тези хора не бяха останали никога нямаше да стигнем до тук да остават три мача. Не знам. В друг отбор ако беше станало такова нещо много трудно щеше да се изиграят мачовете" - прекъсна го Ваня Дзаферович - "Все пак казвам. Берое не заслужава такова нещо. Берое е отбор с традиции, който никой друг няма в А група."

Демирев продължи: "Аз ще попитам така: дайте вариант този мач да се изиграе ако не бъде финансиран от собственика. За мен това е Николай Банев. Панамски работи... не знам. Така си мисля аз. По какъв начин да спасим този мач, като има да се плащат картони във футболния съюз, има организация за мача, полиция, камери? Не искам да ги изброявам. Много неща са!"

"Момчетата няма да работят повече на парче и мач за мач. Трябва да се каже веднъж завинаги", категоричен бе Демирев. Капитанът Дзаферович допълни: "Искаме да знаем какво е. Искаме някой да каже какво ще стане с отбора, какво се случва и кой ще дава пари за отбора. Не може така да се играе мач за мач. Това е смешно. И все някой друг дава пари и плаща картони. И какъв е смисъла? Никакъв. Какво ще правим зимата? Ние казахме, че до сряда няма да тренираме. Ако нищо не стане до края на седмицата, няма да играем."

"Футболистите не са взимали заплати 4 месеца. Не мога да кажа цифра", каза Демирев. "Пак казваме, че трудно тази седмица ще се изплатят парите, но искаме да знаем кой ще плаща и другата ипи по-другата седмица да ги изплати до края на първенството и да се дадат сега някакви пари, защото момчетата нямат от какво да живеят. Не сме получавали пари за 5 наема. Ние плащаме от своите пари за наем", допълни Дзаферович. Демирев доуточни: "На този етап футболистите не ги интересува кой ще дава парите, кой е президент и кой не е. Те работят за тези пари и трябва да си ги получат по някакъв начин. Те застават зад гърба на президента Банев, но той трябва да дойде и да заяви категорично, че продължава да финансира отбора или го продава. Едно от двете, но на този етап... Ние го поканихме да дойде, но..."

"Според мен причината за оттеглянето на Банев си е конфликта с феновете. До преди този конфликт г-н Банев, лош, хубав всичко си беше изплатил. Той беше 4 години в Стара Загора. Някой от футболистите ако има нещо да получава да каже. Аз не мога да разбера такива хора. Видяхте и случая с Ботев. Плюят срещу преидента си. Аз пак казвам... хубав, лош. Досега е дал над 8 млн. лв. Кажете кой ще дойде тук да вкара отбора от "Б" в "А" група. Добре, обещава, но това ги дразни феновете... Всички обещават. Добре, не сме го постигнали, но съществува ли отбора вече 4 години в "А" група? Съществува. Играят ли се хубави мачове? Играят се...", каза Демирев преди да бъде прекъснат от журналист, който уточни, че поведението на Банев от последните 4 месеца зачерква всичко и че то е безумно. "Последните 4 месеца показват поведение на луд човек", възкликна журналист от национална медиа. "Как така ще се скриеш и няма да се покажеш и само ще се говорят глупости?", попита още той.

"Аз не виждам кой ще финансира мача на този етап освен г-н Банев. Честно ви казвам" - върна се на неговата администраторът Демирев - "Кажете един човек, който ще дойде да каже ето ви 50 000 заплати, ето ви 10 000 за картони. Кой? До края на деня ще го поканим. Има време. До края на деня трябва да има някакво решение. Казвам, че момчетата са за г-н Банев, не съм казал, че са против. В понеделник той е имал среща Недялко Недялков, но не дойде заради задръстванията на Шипка." Журналист обаче веднага опонира: "Това не е вярно. Снощи говорих с г-н Недялков, който каза, че не му е чул гласа и че иска да се срещне с него." Демирев допълни: "Казвам ви думите на г-н Генчев, аз не знам. Имахме уговорка с г-н Банев, който поздрави момчетата с мъжката игра с Беласица и каза: очаквайте ще дойда на стадиона. Това е. После човека отиде някъде в чужбина."

Бившият президент на Берое Боян Станков тук се намеси и обяви: "Искам да дам една информация: от понеделник имам разговор с инвеститор от чужбина, но той иска да знае как стоят нещата, какво е новото ръководство, както и каква е политическата обстановка. Знае за тази сума от 3 млн. лв. Аз съм говорил лично с г-н Генчев и съм казал за тази сума. Евентуалния човек, който иска да издържа Берое иска да знае какви са останалите задължения на клуба - заплати, осигуровки и т.н. Иска да му се каже какво се дължи освен тези 3 млн. лв. За това молбата ми е към г-н Демирев ако може да информира с някаква точност от плюс/минус 20-30 000 лв. каква е дължимата сума, за да знам какво да кажа на човека. Не мога да информирам от коя държава е. Не е говорено с г-н Банев, тъй като той не се вдига телефона. Казал съм само на Злати Генчев. Става дума за човек от Катар."

На пресконференцията присъстваше и директора на ДЮШ на Берое Румън Брънеков, който не издържа на случващото се в залата и взе думата: "Много се извинявам, но направихме говорилня. Това не е пресконференция на футболистите и пресата. Знам на всеки му е болно, всеки си е сложил буквата "Ф" на сърцето и го боли до такава степен, защото Берое ще остане без отбор. Разберете го! И то без футбол в професионалния футбол, в "А" група. За жалост постъпваме лековерно, с лека ръка преминаваме на смях и футбола сме го вземали едва ли не като второстепенна или третостепенна роля. Тези момчета с мъка, сила, неволя си изпълняват задълженията. И ако трябва някой да уважаваме първо са самите футболисти. На мен ми е болно, че като директор на ДЮШ имам над 250 деца. Тези деца спираме, защото вече не можем да ги издържаме. Това е положението! Представете си, че това са вашите деца. 280 деца да тръгнат отново по кръчмите, по заведенията, по кафенетата и представете си какво ще стане. Имайте в предвид, че всяка година при нас идват 30-40 нови деца. Жалкото е за това младо поколение. Прескочи ли се някоя друга година, вече всяка година води по 2-3 футболиста, които влизат в представителните отбори. Това са неимоверно много пари. Другите ги разпределяме в Локомотив, Свиленград и т.н. Знаете какво стана при Кеби. За 10 години бяха продадени футболисти, като 10 години не можахме да се оправим и да влезем в "А" група. В другите държави футбола е приоритет, нещо свещено. Още в римлянско време са казали какво е необходимо на хората - хляб и зрелище. А ние се лишаваме от зрелището. Много се извинявам, но нека когато се пишат и говорят неща да се правят с нужната сериозност и отговорност."

След това отново думата взе Боян Станков: "И да завърша. Никой не би взел дадено предприятие или клуб на тъмно. 3 млн. лева, а от там нататък? Затова човека иска да знае освен тези 3 млн. лева какви други задължения има. Защото могат да изникнат още 2, 3, 5, 10 млн. лева задължения. И това ако може да стане до четвъртък."

В разговора отново се включи директора на ДЮШ, който постави пред присъстващите един от най-болните въпроси - случая Фернандеш: "До края на месеца трябва да се реши въпроса с Бруно Фернандеш, където имаме да даваме около 14 500 евро. Може би с това се изчерпват многото пари, които трябва да се дават. Заплатите, премиите и заплатите на школата. До края на месеца ако някои се обади на Градев е това. Иначе от ФИФА спират трансферите за 2 години. Тогава никой не може да вземем. И какво ще правим? Ще вземем само от юношите, а с тях знаете къде ще се борим."

"След като се знае какви са задълженията до 10 дни ще има и конкретна оферта. Тогава ще се знае кой е човека, който желае да закупи отбора и дали той е съгласен или не. Но това може да стане само след като са ясни точните параметри на задълженията", допълни още Станков. "Значи не е на 100% сигурно, че той иска да вземе отбора. Може би да или не?", попита Дзаферович. "Да, човекът иска да знае точно какво ще трябва да плати", уточни Станков. Той даде и пример с времето на Кеби, в което той 5 години издържа отбора, свърши парите и даде на наследниците си отбор с огромни дългове.

За пореден път след това Николай Демирев нападна феновете на отбора. "Това правилно ли е? Да лишават отбора от домакинства. Два мача играем вече на закрити врати. Фенове, фенове, ама... аз такива фенове..."

"Има оторизирано лице от председателя на Надзорния съвет, което да продаде клуба за 3 млн. лв.", обясни Жельо Желев, който е главен секретар във ФИК АКБ Форес ХАД и се счита за едно от доверените лица на Николай Банев. Желев още с идването на Банев бе често около Берое, но се оттегли преид известно време като зае по-висок пост в структурите на компаниите управлявани от Николай Банев.

"Всички хора, които са тук всеки малко или много милее за този клуб. Берое е имал стари традиции във футбола. Поколенията на Теньо Минчев, на Кънчо Кашеров и още по-предните поколения. Основата цел на цялата общественост, ръководстовот на Берое и на общината ако могат да помогнат. Явно е че сега има някаква политическа дрязга и някакви игри задкулисни. Но има и една група, която се казва ЛИДЕР. Тази група, която в момента е над 20 човека и снимките им стоят в централната част на града би било много добре и похвално за тях ако направят някаква финансова подкрепа, каквато са правили. В това състояние, в което се намира Берое ако могат да дадат нещо повече от себе си докато отбора стъпи на крака и се нормализира. Те имат пари и заводи. Достатъчно е всеки да извади от тях по парче и да платим на тези момчета и да закрепим положението. Те трябва да реагират много експертно и много бързо, за да може да има някакво решение.", обяви възрастен привърженик на Берое, който показа ясна незапознатост с подкрепата на хората от партиите Общински съвет за Стара Загора и ЛИДЕР и пресконференцията с обясненията им защо не желаят да подкрепят повече Берое. "Трябва да се оправи най-вече финансовата част. Иначе общо-взето отбора е много стабилен. Има много сериозни хора. Момчетата играят, дават всичко от себе си раздават се. Имало е и слаби мачове, ако трябва да кажем истината, но тези мачове са били от някакво положение и т.н. Другата оферта е това. Според мен трябва бизнеса да се намеси и да помага. Трябва да се намерят хора, които ще издържат отбора. Дали са белгийци, африканци или негри няма значение", допълни той.

"Г-н Демирев на няколко пъти спомена каква е причината да стигнем до това положение. Аз категорично искам да кажа, че основната причина да стигнем до това положение е отношението на феновете към г-н Банев. Един човек, който дава пари не може да бъде обиждан по този начин. Не може да бъде обжидан по този начин и да страдат футболистите и да останем без отбор в Стара Загора", обяви пък отговорника по сигурността в клуба и допълни: "Организацията беше поета много сериозно от ръководството на Берое. От името на г-н Банев и на Красимир Георгиев. Абсолютно всичко беше на първия мач с Локомотив (Пловдив) уточнено. Бяха доставени всички необходими неща съгласно наредбата - подвижни тоалетни, огради и абсолютно всичко беше възстановено, обаче нещата се обърнаха точно на 180 градуса с това подвикване и обиждане. Той не е Берлускони да искате от него да вкара Берое в Шампионската лига. Той е човекът, който може да дава пари, за да бъде отбора някъде в средата на "А" група."

Думата взе и един от феновете на клуба присъствал на пресконференцията: "Преди мача с Вихрен (Сандански), когато бяхме наказани разговарях половин час с Едуард Ераносян. Питах го "Едо, това което каза за теб Банев вярно ли е?". Банев му е казал да взима каквито футболисти иска. Превели сме 10 000 евро за някакъв южноамериканец, а на другия ден президента на клуба си е искал парите обратно."

"Кой ще поеме финансирането на отбора за да се изиграе този мач? Момчетата питат и аз питам?", заяви администратора на клуба. Привърженик на клуба отговори: "Руси Данев!", след което Николай Демирев продължи: "Футболистите не искат да работят парче на парче, разбирате ли ме. Искаме кардинално да се реши проблема."

Мнението си каза и един от най-опитните в отбора Слави Жеков: "Ако наистина Банев продава отбора трябва да се намерят хора и да се знае дали има интерес. Ако не то е ясно - отбора изпада. Банев може да лъже, но все пак е обявил че продава отбора за 3 млн. лева. Дайте да видим има ли хора които да го купят за 3 млн. лева или няма? Нека да излезнат. Ние таим надежда, защото тука спорим и се караме, но надеждата умира последна. Ние искаме да знаем. Остават 20 дни и отбора се разпада. Ще разтрогнат всички, няма да гладуваме. Ако има купувачи нека да излезнат и да кажат. Искаме яснота. Аз не го оправдавам него."

В този момент администратора на клуба заяви, че Иван Ангелов няма никакъв интерес към клуба. Няколко дни по-рано именно г-н Демирев в предаването "Суперфен" на телевизия Стара Загора заяви, че собственика на "Градус" проявява интерес към акциите на клуба.

След пресконференцията Злати Генчев, който е председател на УС на Берое се срещна с футболистите и обяви намеренията на Банев да се върне в отбора и да поеме отново издръжката на отбора.

Аудиоматериал

Пълен запис от пресконференцията на играчите на Берое:

Извадка от интервюто на Злати Генчев пред ТВ Стара Загора:

Извадка от интервюто на Иван Ангелов пред ТВ Стара Загора:

Истината пак лъсна

За пореден път лъсна обикновената истина, че Николай Банев е собственик на Берое. Освен ясното и категорично заявяване от Николай Демирев, който се пада и роднина на Банев, че именно брадатият бизнесмен е собственик на отбора, макар и да се е прикрил зад мнимата офшорка "Трифън дивелъпмънт С.А." регистрирана в Панама, и неговият тъст Злати Генчев недвусмислено доказа истината, която Beroe Online вече многократно разпространи. Банев на няколко пъти излъга категорично, че няма нищо общо с офшорката.
Ето какво каза Злати Генчев е интервю за ТВ Стара Загора преди днешната пресконференция:

- Верни ли са информациите, че Вие ще водите преговорите за евентуална продажба на Берое?
- Какво да водя? То няма кандидати. Изобщо всички приказки, че има желаещи са неверни. Досега не е имало никакъв кандидат. Никой не е заявил желание. Само някакви фойерверки и блъфове пускат някои хора, но реално няма кандидати.
- С Вас ли трябва да се водят преговори, защото се появи информация, че Митко Динев и Иван Ангелов обявиха, че имат интерес към евентуална покупка?
- Не, никакъв интерес нямат. Аз съм се чул с тях, говорил съм. Никой няма никакъв интерес. Ако има кандидат фирмата Трифън дивелъпмънт ще опълномощи някой, но аз съм помолен от фирмата ако евентуално се появи някой кандидат от Стара Загора да им кажа, но засега няма такъв човек.
- Сумата от 3 млн. вярна ли е?
- Да, тя е вярна. Абсолютно. Пускаха се спекулации по-напред - за 6 млн., 8 млн. не знам какво. Лъжи разни. Няма такова нещо.

След днешната пресконференция журналист от ТВ Стара Загора отново се свърза със Злати Генчев, за да го попита за инвеститора, за който обяви Боян Станков в пресконференцията и за който Станков каза, че е говорил с Генчев. В типичния за зета си стил Генчев излъга, че няма нищо подобно. "С Боян Станков сме приятели и си говорим. Не знам за какво става дума", каза Генчев и добави, че днес е говорил с Банев като му е казал, че всички футболисти на Берое стоят зад Банев и искат да се върне. Банев от своя страна му споделил, че до другата сряда няма да е в България и тогава ще дойде да говори с футболистите. Генчев бе попитан дали след като Банев щял дойде другата сряда ще се играе мача в събота. Генчев е отвърнал: "Банев ме помоли да говория с футболистите и да намеря пари за мача, а той другата седмица щял да ги изплати."

Информациите, че след като четири месеца не пое отговорност за собственото си предприятие и подлежи на наказателна отговорност според законите на Република България бяха потвърдени и от член на УС на Берое, който обяви, че се е видял с Банев преди мача Англия - Хърватска и е получил потвърждение, че Банев смята да се върне в Стара Загора и ще поеме отговорност за отбора, защото не заслужавало съграденото да се съсипе.

В същото време Банев продължава да лъже най-безцеремонно, че интерес към отбора няма, въпреки че Митко Динев на няколко пъти публично обяви интереса си към Берое.

Иван Ангелов отрече да иска Берое

Собственикът на фирма Градус Иван Ангелов отрече пред камерите на ТВ Стара Загора да е искал да купи Берое. "Вчера разбрах, че проявявам интерес. Обади ми се журналист от "24 часа" и той ми каза. Освен да се смея, друго не мога да направя. В кои медии е излязло това? Аз не съм чел и вестници. Повече от категорично мога да обявя, че нямам намерение да купувам акциите на Берое. Дори вчера на колегата Ви от "24 часа" му казах, че никога не съм се виждал с Банев, камо ли да съм говорил за покупка на акции на Берое. Това не е вярно категорично. Просто не знам откъде дойде", обясни Ангелов.

Остава да виси въпроса, защо тогава Ангелов е водил разговори за акциите на тима в присъствието на адвокат близък до делата на Берое.

Отговори се търсят и за мнимия търг на фирма "Трифън дивелъпмънт С.А." за акциите на Берое, който така и няма да бъде проведен, след като за пореден път Николай Банев се обърна на 180 градуса. Дали обаче феновете на Берое ще са съгласни с поредните промени на плановете на брадатият собственик на клуба.

Реклама