Знаете ли че...?

Тази страница от сайта е предназначена за написани от привърженици на Берое любопитни факти и случки, свързани не толкова с клуба, колкото със самите беройски привърженици и публика като цяло. Всеки от посетителите на сайта може да напише материал, който е подобен на вече публикуваните и този материал да бъде поместен на тази страница. Преди да бъде поместен, той ще бъде прочетен от редакторския екип на фензоната към сайта, който ще прецени дали е подходящ. Материали се изпращат на ivan.ivanov@beroe.eu.


Знаете, ли че в библиотека "Захари Княжески" в Стара Загора можете да прочете книгите, написани за Берое. В библиотеката се съхраняват, а в читалнята могат да бъдат четени книгите:
- "Футболът в града на липите" (съдържа подробни исторически данни за организирания футбол в Стара Загора от 1916 година до пролетта на 1986 година), автор Кънчо Колев;
- "Светът е Берое" (кратък очерк на периода 1916-1991, акцент върху шампионския успех през 1986 г.), авторски колектив, воден от Андрей Кожухаров;
- книгата за легендата на Берое - Петко Петков, автор Йорданка Джонджорова;
... както и много други интересни исторически материали, свързани с Берое.


Знаете ли, че през 1970 година Берое е изваден от "А" РФГ. Причината - поведението на публиката. В третия кръг от пролетния полусезон Берое посреща Левски-Спартак. Гостите нямат победа от 1958 година в Стара Загора. Берое води в резултата. В последната минута на мача гостите бележат гол след ъглов удар, след като са фаулирали вратаря в борбата за топката. При изравнителния гол Сашо Костов от гостите показва неприличен жест към публиката. Политат 50-60 бутилки минерална вода от трибуните към терена. След мача привържениците на Берое окупират стадиона, гостите и съдиите не могат да си тръгнат с часове. Хората са разпръснати с полиция и пожарна.
Седмица по-късно отборът е изхвърлен от групата по решение на ЦС на БСФС. Берое получава съчувствие и телеграми на солидарност от цяла България. Работещите мъже в Стара Загора отказват да ходят на работа, участват в първото по рода си гражданско неподчинение.
Ръководителите на Берое също са наказани, старозагорската публика е обвинена в местен шовинизъм и всяване на психоза заради възгласите "Светът е Берое".
След едногодишен престой в "Б" група, Берое се завръща в "А" и печели бронзовите медали. А публиката е определена за първенец на сезона. Интересен е и факта, че на мача с Левски-Спартак в Стара Загора има 55 000 души, ненадминат от тогава рекорд за посещаемост на мач от първенството в България.