Знаете ли, че...

Първият старозагорски отбор, който играе международни срещи е Траяна (Стара Загора). През 1935 г. в Града на липите гостува чехословашкия клуб Бохемианс. Три години по-късно старозагорци изиграват и приятелски мач с югославския "Бата".
В издаден през 1940 г. юбилеен брой "Траяна - 20 години" пише: "Двете международни срещи, които изнесоха Траяна оставиха обаче най-добри спомени. Срещата ни през 1935 г. с чехословашкия Бохемианс даде отличен опит на нашите млади играчи, а мача през 1938 г. с югославския клуб Бата и отличната победа, която нашите играчи с геройска борба постигнаха, стана причина името на "Траяна" да се разнесе извън пределите на родината и да дадем един малък принос за международните български победи. Бата замина с най-добри спомени от Стара Загора и траянци, а това е втората награда, която възнагради нашия труд и усилия."

В същия брой А. Друмев пише: "... А международните срещи, които Траяна посрещна в Стара Загора спомогнаха да се запомни от чужденците името на нашия град, да се заговори и пише за него в чуждата преса и да научат чужденците много хубави и интересни неща за нашия град, за неговите жители и природа. Тая да е само заслугата на спортния клуб Траяна, достатъчно е да се оправдае неговото създаване и съществуване, както и надеждите, които му се възлагаха преди двадесет години..."