Новини  
Интервюта  
Медии  
Архив  

 BEROE Online
е носител на:


 

bulgarian-football.com - ВСИЧКО ЗА ФУТБОЛА В БЪЛГАРИЯ - на български и английски

LIVESCORE - Футбол от България НА ЖИВО, дори на екрана на вашия GSM

LIVESCORE - Футбол от България НА ЖИВО
Мачовете на Берое  в Първа лига НА ЖИВО!
  





07.01.04
Масена Моке: "Махнах се от футбола заради ЦСКА"
Масена Мателе Моке Конгоанецът Масена Мателе Моке се появи в България през есента на 2000 г. След неуспешни проби във Велбъжд за него се сбориха Локомотив (Сф) и ЦСКА. Африканецът се скъса да вкарва за червените, за което си осигури договор. За два сезона той записа 27 мача, главно като резерва, и вкара едва 3 попадения с армейския екип. При престоя на италианския треньор Луиджи Симони в ЦСКА Моке вдигна бунт за пари, като отказа да тренира. Сагата продължи до лятото, когато Симони си тръгна. Новият треньор Стойчо Младенов изгони конгоанеца. Оттогава Моке не е играл професионален футбол. За същия период той не обели и дума. До вчера, когато даде първото си интервю пред в-к "7 дни спорт". Моке разговаря по мобилния телефон от Стара Загора, където води подготовка с Берое.


- Масена, добре дошъл отново в България. Как се чувствате?
- Благодаря. Трябва да ви призная, че когато напусках България, нямах никакво намерение да се връщам отново тук. Бях разочарован и обиден. Смятах, че това е период от живота ми, който трябва да забравя завинаги. Върнах се, защото не можех да откажа на Аспарух Никодимов. Това е човекът, който винаги ми е гласувал доверие и на когото никога не мога да кажа "не".
- Бихте ли разказали по-подробно на какво се дължи тази горчивина?
- Имах много проблеми в ЦСКА. Нищо не вървеше, както ми се искаше. Все пак аз съм един наемник и държа да получавам сумите, които клубът ми дължи. Сключил съм професионален договор, старая се по време на тренировки и мачове, но не взимах парите, предвидени в контракта ми.
- Колко точно ви дължи ЦСКА?
- Не мога да ви кажа, защото това са лични неща. При всички положения обаче става въпрос за доста пари, които бях принуден да отпиша. Аз бях коректен, а не постъпиха по същия начин с мен.
- Наричаха ви царя на контролите, тъй като в приятелски срещи бележехте редовно, но в официалните мачове оставахте безмълвен. Как си обяснявате този факт?
- Всичко си има обяснение. По време на подготовката на ЦСКА в Германия аз бях спокоен и вкарвах положенията, които се откриваха пред мен. Тогава обаче започнаха да се бавят траншовете. Дълго време не получавах никакви пари което ме изнерви. Спомням си, че в събота трябваше да започне първенството, а до петък вечерта не бяхме получили нищо. Даже казах на Никодимов, че няма да изляза на терена, след като се отнасят с мен по този начин. Той ме убеди да играя и го направих заради него. Разбрах обаче, че не ме уважават, и напускането ми беше въпрос на време.
- Може би идването на Луиджи Симони ускори вашето заминаване?
- Да, наистина. Италианецът не разчиташе много на мен. В този период ЦСКА сменяше треньорите си през 6 месеца. Не може да станеш голям отбор, при положение че има такова текучество и непостоянство при кадрите. Вярно, всеки треньор идва със своите идеи и методи на работа. Това обаче не се отразява добре на футболистите, които трябва да се адаптират непрекъснато към новите условия.
- Разкажете какво се случи с вас, след като напуснахте България?
- Заминах за Франция. Бях толкова отвратен, че мислех да се отказвам от футбола. Цяла година не се занимавах с абсолютно нищо. На втората година започнах да тренирам с отбора на Амиен, който игре във втора френска дивизия. Трансферният прозорец обаче не бе отворен и нямаше как да бъда картотекиран в тима. Сега, през януари, вече можех да заиграя за Амиен, но точно тогава дойде обаждането на г-н Аспарух Никодимов. Изключително много уважавам този човек, повтарям, заради него приех да се върна тук.
- Оставихте ли някакви приятели в България?
- Много добри приятели сме с г-н Илия Илиев, който завеждаше международния отдел в ЦСКА. За съжаление разбрах, че и той е напуснал клуба. Единствен той имаше номера ми във Франция и така г-н Никодимов се свърза с мен. Добри отношения поддържах и с Ибрахима Гай. Когато той дойде при червените, аз бях единственият тъмнокож и му помогнах да се адаптира. Въведох го в отбора, карах го с автомобила си на тренировки.
- Кажете нещо за вашата родна страна Конго?
- Не съм се връщал отдавна в Африка, защото семейството ми живее в Европа. Майка ми и голяма част от роднините са се настанили в Англия. Обикновено се срещаме в Лондон. В момента Европа е моята родина
- Ще играете в българската "Б" група. Какви са амбициите ви?
- Все още нямам сключен договор, но всичко е уточнено и подписът е една формалност. Информирах се, че Берое е сред най-добрите отбори във втора група. Лидер е в класирането и почти сигурно след 4-5 месеца отново ще бъдем сред най-добрите отбори в България.
- Какво си пожелавате за финал?
- Искам да вкарам много голове, с които ще се отблагодаря на Аспарух Никодимов. Сигурен съм, че през следващия сезон Берое ще е сред добрите тимове в "А" група. За мен е важно да играя редовно и да се представям добре. Иначе ще бъда изключително щастлив, ако един ден се върна във Франция и заиграя в първа дивизия.

в-к "7 Дни спорт"

Снимка: © 2004 Beroe Online


При използване на информация от BEROE Online (http://beroe.dir.bg) позоваването на сайта и автора на материала е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!


Начало Новини Отбор СезонFan Zone МачътМултимедия BEROExpress
Приятели